Legenda rockului melancolic bântuie România 

Răzvan Țupa 06/12/2016 | 11:31 Timp Liber
Legenda rockului melancolic bântuie România 

După mai multe spectacole în care au primit un răspuns neașteptat de entuziast din partea publicului ro­mânesc, trupa Dire Straits Experience se întoarce pentru mai multe concerte în lungul și în latul țării.

Dire Straits înseamnă rock de la fina­lu­l anilor ’70, când petrecerea punk era deja spartă și aerul unor melodii care păreau să spună o poveste începea să se facă simțit. Muzica lor mai înseam­nă și Mark Knopfler, care a pus totul pe picioare împreună cu fratele său, David, și cu colegul său de ca­me­ră, John Illsley. După ce au înregistrat câteva piese, în 1977, s-au trezit că „Sultans of Swing“, piesa din demo-ul lor, a început să fie difuzată de o emisiune de la BBC. Britanicii și-au început turne­ele cântând în deschide­rea concerte­lor Talking Heads și au înregistrat foarte repede primul lor album, urcând în topuri atât acasă, cât și în Statele Unite. Pasiunea lor pentru sonorități din jazz, blues și nuanțe de pop brita­nic i-a făcut inconfundabili.

Trupa originală s-a dizolvat de mai multe ori. De fiecare dată, Mark Knopfler prefera să întoarcă spatele succesului și să se implice în proiecte personale. De altfel, nu este o întâmplare faptul că sunetul unora dintre piesele Dire Straits amintește de Bob Dylan. Liderul britanicilor a fost producă­­to­­rul albumului „Infidels“, cu care Dylan se întorcea în 1983 la muzică laică după interludiul său religios. Dylan recu­noș­tea că este un pic depășit de noua apa­ratură cu care lucrau studiourile și a încercat să găsească un artist mai tânăr care să îl ajute. A vorbit cu David Bowie, Frank Zappa și Elvis Costello, dar cel care a făcut albumul a fost Knopfler. Colaborarea lor nu a fost tocmai ușoară, după cum încerca să explice britanicul: „Uneori a fost ciudat să lucrez cu Bob. (…) Aș zice că am fost mai disciplinat. Dar cred că Bob este mult mai disciplinat ca scriitor de versuri, ca poet. E un geniu. Ca interpret, geniu. Dar din punct de vedere muzical, cred că e mai de­gra­bă interesat de lucrurile de bază. Muzica tinde să fie doar un vehicul pentru poezia lui“. Câteva decenii mai târziu, amândoi erau nominalizați la Premiile Grammy din 2007. A câștigat Dylan cu „Modern Times“.

Knopfler a refăcut trupa la începutul anilor ’90 și, timp de cinci ani, aceasta a înregistrat un nou album, al șa­selea, intitulat „On Every Street“, și a stră­bă­tut lumea într-un nou turneu de promovare. La capătul aventurii, în Spa­nia, la Zaragoza, lide­rul trupei a anunțat din nou că nu mai poate să continue. Erau pe drum de doi ani, spec­tacolul lor vânduse peste șap­te mili­oane de bilete, dar viețile personale ale membrilor erau date peste cap. Knopfler pierduse în această pe­ri­oadă a doua căsnicie.

Muzica lor fără ei. Chris White și Chris Whitten sunt cei care au adunat o trupă nouă. Primul a colaborat cu Knop­fler pentru muzica pe care acesta o producea în anii ’80 pentru diferite coloane sonore de film. Ulterior, a lucrat cu Dire Straits la câteva dintre cele șase albume de studio și a urcat cu ei pe scenă în turnee. Mai lucrase cu Paul McCartney, Joe Cocker, Ray Charles, Mick Jagger și Robbie Willi­ams, dar a rămas cunoscut ca omul cu saxofonul din concertele Dire Straits. Bateristul Chris Whitten avea și el cola­borări cu Tom Jones și Johnny Cash atunci când s-a alăturat grupului Dire Straits în le­gen­darul turneu de 18 luni care a coincis cu finalul trupei.

Tocmai experiența pe care o aveau i-a făcut să fie foarte reticenți atunci când li s-a cerut să prezinte un spectacol cu piesele Dire Straits. Întâlnirea cu Terence Reis a schimbat lucrurile: „Atunci cred că am întâlnit singura per­soană din lume care poate să cânte ca Mark, dar și să își păstreze personalita­tea. Nici măcar nu încearcă să pară că e Mark. Și publicul știe să aprecieze acest lucru“, explica White.

Conexiuni celebre. Și ceilalți membri ai trupei care se în­tâlnește cu pu­bli­cul de la noi au lucrat cu nume impresi­onante. Au fost în trupele de turneu sau în echipele care au înregistrat mu­zicieni ca David Gilmour, Eric Clapton, Elton John, David Bowie, Mick Ja­g­ger, Tina Turner, Van Morrison sau Sheryl Crow.

Dire Straits Experience înce­pe această nouă serie de concerte în Ro­mâ­nia, la Cluj Na­poca. Călătoria lor continuă la Cra­io­­va, pe 7 decem­brie la Sala Poliva­lentă, iar sfârșitul săp­tă­­mânii îi gă­sește la Brașov, unde cântă la Sala Sporturilor „Dumitru Po­pescu Co­li­bași“. Turneul se încheie la Bacău, sâm­bătă, 10 decembrie 2016, când vor fi pe sce­na Teatrului de Vară „Radu Beligan“. Biletele care au fost puse în vânzare au prețuri cuprinse între 100 și 300 de lei. La Craiova și la Bra­șov, au fost puse în vânzare și ti­chete de cate­goria IV la 60 de lei.

 


FOTO: Chris White și Terence Reis (primii din stânga) sunt protagoniștii spectacolelor din Timișoara, Craiova, Brașov și Bacău. Sursa foto: Guliver / Getty Images

Și-a împărțit timpul între poezie și presă. A doua, culturală, prima... mai degrabă relațională. Scrie și pe poetic.ro. Este membru Pen Club Romania, iar la NewMoney Răzvan Țupa acoperă subiectele de cultură și timp liber.