Legenda rockului melancolic bântuie România

După mai multe spectacole în care au primit un răspuns neașteptat de entuziast din partea publicului românesc, trupa Dire Straits Experience se întoarce pentru mai multe concerte în lungul și în latul țării.
Dire Straits înseamnă rock de la finalul anilor ’70, când petrecerea punk era deja spartă și aerul unor melodii care păreau să spună o poveste începea să se facă simțit. Muzica lor mai înseamnă și Mark Knopfler, care a pus totul pe picioare împreună cu fratele său, David, și cu colegul său de cameră, John Illsley. După ce au înregistrat câteva piese, în 1977, s-au trezit că „Sultans of Swing“, piesa din demo-ul lor, a început să fie difuzată de o emisiune de la BBC. Britanicii și-au început turneele cântând în deschiderea concertelor Talking Heads și au înregistrat foarte repede primul lor album, urcând în topuri atât acasă, cât și în Statele Unite. Pasiunea lor pentru sonorități din jazz, blues și nuanțe de pop britanic i-a făcut inconfundabili.
Trupa originală s-a dizolvat de mai multe ori. De fiecare dată, Mark Knopfler prefera să întoarcă spatele succesului și să se implice în proiecte personale. De altfel, nu este o întâmplare faptul că sunetul unora dintre piesele Dire Straits amintește de Bob Dylan. Liderul britanicilor a fost producătorul albumului „Infidels“, cu care Dylan se întorcea în 1983 la muzică laică după interludiul său religios. Dylan recunoștea că este un pic depășit de noua aparatură cu care lucrau studiourile și a încercat să găsească un artist mai tânăr care să îl ajute. A vorbit cu David Bowie, Frank Zappa și Elvis Costello, dar cel care a făcut albumul a fost Knopfler. Colaborarea lor nu a fost tocmai ușoară, după cum încerca să explice britanicul: „Uneori a fost ciudat să lucrez cu Bob. (…) Aș zice că am fost mai disciplinat. Dar cred că Bob este mult mai disciplinat ca scriitor de versuri, ca poet. E un geniu. Ca interpret, geniu. Dar din punct de vedere muzical, cred că e mai degrabă interesat de lucrurile de bază. Muzica tinde să fie doar un vehicul pentru poezia lui“. Câteva decenii mai târziu, amândoi erau nominalizați la Premiile Grammy din 2007. A câștigat Dylan cu „Modern Times“.
Knopfler a refăcut trupa la începutul anilor ’90 și, timp de cinci ani, aceasta a înregistrat un nou album, al șaselea, intitulat „On Every Street“, și a străbătut lumea într-un nou turneu de promovare. La capătul aventurii, în Spania, la Zaragoza, liderul trupei a anunțat din nou că nu mai poate să continue. Erau pe drum de doi ani, spectacolul lor vânduse peste șapte milioane de bilete, dar viețile personale ale membrilor erau date peste cap. Knopfler pierduse în această perioadă a doua căsnicie.
Muzica lor fără ei. Chris White și Chris Whitten sunt cei care au adunat o trupă nouă. Primul a colaborat cu Knopfler pentru muzica pe care acesta o producea în anii ’80 pentru diferite coloane sonore de film. Ulterior, a lucrat cu Dire Straits la câteva dintre cele șase albume de studio și a urcat cu ei pe scenă în turnee. Mai lucrase cu Paul McCartney, Joe Cocker, Ray Charles, Mick Jagger și Robbie Williams, dar a rămas cunoscut ca omul cu saxofonul din concertele Dire Straits. Bateristul Chris Whitten avea și el colaborări cu Tom Jones și Johnny Cash atunci când s-a alăturat grupului Dire Straits în legendarul turneu de 18 luni care a coincis cu finalul trupei.
Tocmai experiența pe care o aveau i-a făcut să fie foarte reticenți atunci când li s-a cerut să prezinte un spectacol cu piesele Dire Straits. Întâlnirea cu Terence Reis a schimbat lucrurile: „Atunci cred că am întâlnit singura persoană din lume care poate să cânte ca Mark, dar și să își păstreze personalitatea. Nici măcar nu încearcă să pară că e Mark. Și publicul știe să aprecieze acest lucru“, explica White.
Conexiuni celebre. Și ceilalți membri ai trupei care se întâlnește cu publicul de la noi au lucrat cu nume impresionante. Au fost în trupele de turneu sau în echipele care au înregistrat muzicieni ca David Gilmour, Eric Clapton, Elton John, David Bowie, Mick Jagger, Tina Turner, Van Morrison sau Sheryl Crow.
Dire Straits Experience începe această nouă serie de concerte în România, la Cluj Napoca. Călătoria lor continuă la Craiova, pe 7 decembrie la Sala Polivalentă, iar sfârșitul săptămânii îi găsește la Brașov, unde cântă la Sala Sporturilor „Dumitru Popescu Colibași“. Turneul se încheie la Bacău, sâmbătă, 10 decembrie 2016, când vor fi pe scena Teatrului de Vară „Radu Beligan“. Biletele care au fost puse în vânzare au prețuri cuprinse între 100 și 300 de lei. La Craiova și la Brașov, au fost puse în vânzare și tichete de categoria IV la 60 de lei.
FOTO: Chris White și Terence Reis (primii din stânga) sunt protagoniștii spectacolelor din Timișoara, Craiova, Brașov și Bacău. Sursa foto: Guliver / Getty Images