Legea salarizării unitare: scrisoare-protest a mediului de afaceri către guvernul Grindeanu

Gabriel Bucur 07/03/2017 | 19:20 Ştiri
Legea salarizării unitare: scrisoare-protest a mediului de afaceri către guvernul Grindeanu

Romanian Business Leaders (RBL), cea mai importantă asociație a oamenilor de afaceri din România, a emis o scrisoare deschisă pe tema legii salarizării unitare, iar destinatari sunt premierul Sorin Grindeanu, ministrul Muncii, Lia-Olguța Vasilescu, și ministrului Finanțelor, Viorel Ștefan.

„Încercați pentru un minut să vă puneți în pielea unui antreprenor sau manager din România”, își încep scrisoarea publică oamenii de afaceri din RBL. „Aveți în mâini cel mai fragil buget din Uniunea Europeană. România are cea mai mică pondere a veniturilor publice în PIB (24,7%) și este foarte probabil ca veniturile bugetare să se prăbușească din 2018, odată cu eliminarea cotei unice de impozitare a veniturilor. Adică tocmai principalul motiv pentru care companiile investesc astăzi în România”.

„La firul ierbii, înseamnă că ne obligați să avem grijă de angajații noștri într-un mod nociv pentru ei. Când afacerile devin nesustenabile, locurile de muncă ale acestor oameni sunt puse în pericol. Iar cel mai recent exemplu a venit chiar astăzi. Ori noi, antreprenorii și managerii, știm cel mai bine cum să ne motivăm angajații. Oricum suntem astăzi într-o piață a muncii dificilă și știm cât de greu este să îi păstrăm în companiile noastre. În niciun caz, nu avem nevoie de piedici suplimentare și de reguli schimbate în  timpul jocului”, au punctat oamenii de afaceri.

Scrisoarea către cei trei membri ai Executivului a continuat cu o analiză a pieței muncii și a salarizării din România. „Fără îndoială, susținem creșterea salariilor în sectorul public, ca mod de a atrage buni profesioniști. Dar nu puteți crește salariile dacă vă uitați sincer la performanța din sistemul public. Suntem primii suporteri ai creșterii salariilor bugetare, cât timp vin cu evaluarea performanței, scăderea personalului bugetar și încadrarea într-un buget fix total. Astăzi, în România, muncesc 5,2 milioane de oameni. Aproape jumătate (2,5 milioane de angajați) lucrează în firme private românești, dar au cel mai mic salariu mediu (1.500 de lei). În același timp, în sectorul bugetar lucrează 1,2 milioane de oameni care câștigă un salariu mediu de 2.300 de lei. Prin legea salarizării unitare pe care o promovați zilele acestea, în următorii patru ani, media salariului în sectorul public urmează să urce cu 56%”.

Oamenii de afaceri au încheiat scrisoarea lansând o întrebare către premier și cei doi miniștri: „cum aveți grijă, de fapt, de soarta plătitorilor de taxe din România, din ai căror bani plătiți salariile promise? Ați afirmat public că aveți grijă de antreprenorii autohtoni. Ne întrebăm dacă nu cumva chiar ei vor plăti factura. Vă rugăm să mai adunați o dată încasările bugetare din ianuarie și februarie și să faceți regula de trei simplă”, au conchis membrii RBL.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.