Legea privind repatrierea aurului este constituțională. Decizia CCR

NewMoney 26/06/2019 | 14:12 Ştiri
Legea privind repatrierea aurului este constituțională. Decizia CCR

Curtea Constituţională a respins, miercuri, sesizarea PNL și privind legea care obligă BNR să aducă în ţară aproape toată rezerva de aur ţinută în Londra, iniţiată de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae

Liberalii au contestat în aprilie la CCR actul normativ care vizează limitarea rezervelor de aur ale ţării din străinătate.

„Vom ataca la CCR legea privitoare la aducerea aurului în ţară. Dacă vă aduceţi aminte, ministrul Economiei Bădălău, întrebat fiind ce o să faceţi cu aurul României, (a spus – n.r.) ‘o să facem ghiuluri şi inele’, asta a declarat domnul Bădălău”, afirma atunci liderul PNL Ludovic Orban, potrivit Agerpres.ro.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în 1 aprilie, cu 165 de voturi „pentru”, 90 „împotrivă” şi 3 abţineri.

Liderul PSD Liviu Dragnea şi senatorul PSD Şerban Nicolae au depus, la sfârşitul lunii februarie, la Senat, pentru dezbatere în regim de urgenţă, proiectul de modificare a Legii privind Statutul Băncii Naţionale a României, prin care stabilesc aducerea în ţară a rezervelor de aur ale BNR.

Legea prevede că BNR urmăreşte menţinerea rezervelor la un nivel adecvat tranzacţiilor externe ale României.

„Nimic din situaţia economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantităţi de aur ca rezervă în străinătate, cu costurile aferente, deloc de neglijat, în condiţiile în care această rezervă poate fi păstrată şi suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din ţară”, se mai arată în expunerea de motive, potrivit căreia deţinerea unei cantităţi de aur în depozite constituite în străinătate nu trebuie, în mod necesar, interzisă, dar „aceasta ar trebui limitată cantitativ şi condiţionată de obţinerea unor venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice“, potrivit News.ro.

Potrivit legii iniţiate de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae, Banca Naţională va trebui să aducă în ţară 91,5% din rezerva de aur depozitată în străinătate. Asta înseamnă aproape 56 de tone de aur.


Foto: Guliver/Getty Images