Legea insolvenței personale: un cartof fierbinte între Parlament, Guvern și Președinte

Gabriel Bucur 31/10/2016 | 16:00 Ştiri
Legea insolvenței personale: un cartof fierbinte între Parlament, Guvern și Președinte

Președintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului să reexamineze legea prin care s-a stabilit ca din 31 octombrie să intre în vigoare Legea insolvenței persoanelor fizice și cere un alt termen în acest sens. Motivul stă în faptul că nu există încă un cadru funcțional și organizatoric adecvat pentru a se pune în aplicare actul normativ.

Potrivit comunicatului de presă emis, luni, de Președinție, „intrarea în vigoare a dispozițiilor Legii nr. 151/2015 la data de 31 octombrie 2016 este de natură să facă inaplicabilă atât procedura administrativă de insolvență pe bază de plan de rambursare, cât și procedura simplificată de insolvență”.

„Termenul de intrare în vigoare a unei legi trebuie astfel stabilit încât să permită tuturor autorităților publice și/sau instituțiilor publice să-și exercite atribuțiile constituționale și legale referitoare atât la respectarea procedurilor de adoptare, promulgare, publicare, cât și la stabilirea măsurilor ce decurg din aplicarea legii respective”, explică Președinția.

Un alt argument pentru alegerea unui termen diferit ține și de faptul că „intrarea în vigoare a dispozițiilor ce reglementează procedura judiciară de insolvență prin lichidare de active are, de asemenea, impact și asupra activității de înfăptuire a justiției, impunând suplimentarea prealabilă și semnificativă a personalului instanțelor de judecată. Acesta este un proces complex, ce se desfășoară, de regulă, potrivit unui calendar, a cărui devansare poate impieta asupra aplicării legii”, se mai arată în document.

„Față de argumentele expuse mai sus și având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 61/2015 pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice”, se încheie comunicatul Președinției.

Insolvența persoanelor fizice, episodul IV

Reacția de luni a președintelui vine după un lung șir de decizii luate atât de către organul legislativ, cât și de cel executiv.

Legea insolvenței persoanelor fizice a fost adoptată de Parlament, în primăvara anului trecut. În decembrie 2015, Guvernul a decis amânarea cu un an a aplicării Legii, respectiv până la data de 31 decembrie 2016. În schimb, la începutul lunii octombrie a acestui an, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care prevede amânarea termenului de intrare în vigoare a legii doar până la data de 31 octombrie 2016, și nu până în ultima zi a anului, așa cum decisese Executivul.

Legea insolvenței persoanelor fizice constă în faptul că românii care au datorii mari vor avea posibilitatea să-şi declare falimentul personal. Datornicii vor beneficia de o procedură administrativă și de o procedură simplificată, de lichidare în fața instanțelor. În cazul primei variante, va exista o comisie de insolvență, iar persoanele cu datorii își vor putea crea un plan de reeșalonare a acestora pe 5 ani.

Citiți și: Cum va fi modificată Legea dării în plată, după decizia CCR

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.