Lecția de business a antreprenorului care înfruntă criza dezvoltând afacerea

NewMoney 21/08/2020 | 10:24 Oameni
Lecția de business a antreprenorului care înfruntă criza dezvoltând afacerea

Nu și-a încetinit activitatea și nici nu a făcut disponibilizări de personal. Megatitan și-a menținut același ritm, chiar dacă a amânat unele investiții. Iar acum vrea să crească exportul și să se extindă în țările nordice.

Ioan Daniel Bălan, antreprenorul din Bis­trița-Năsăud care în urmă cu 19 ani punea bazele companiei Megatitan – spe­cia­lizată, printre altele, în servicii de de­bi­tare cu laser –, spune încă de la începu­tul dialogului cu NewMoney că nu a luat mă­suri drastice în businessul său, cu ex­cepția celor obligatorii, de protecție.

Înțelegând repede noile realități din piață, acesta s-a orientat imediat și către domeniul sanitar, prin crearea unei linii de produse locale necesare în lupta pentru combaterea răspândirii noului coronavirus. „Primele produse au fost tăvițele cu lichid dezinfectant pentru încălță­minte, foarte utile la intrarea în magazine, farmacii, spații publice, case sau apar­tamente. Am produs câteva sute pe lună și urmează să creștem producția la câteva mii“, spune Bălan. La fel cum o țintă este și creșterea volumului la export sau reluarea unor proiecte încetinite de pandemie.

Ideea de a construi o afacere în jurul unei mașini de debitat cu laser i-a încolțit în minte la 21 de ani, în 1995. Își amin­tește că se afla într-o piață din Ungaria împreună cu un prieten care i-a povestit atunci despre „o astfel de mașină“, pe care o văzuse la un târg. „În timp ce el povestea, ochii mei s-au mărit, am început să mi-o imaginez și… i-am spus: «Ianos, într-o zi o să cum­păr și eu o mașină din asta». Și el mi-a zis: «E un milion de mărci și tu ai papucii rupți. Cum o să o cumperi?». I-am răspuns: «Lasă, că o să vezi tu!».“

Cea mai dorită mașină

Până să ajungă să o și cumpere, a în­ființat în 2001 Megatitan, care se ocupa atunci cu materiale de construcții. „După 2009 însă, am început să îmi doresc să mă reprofilez. Au mai trecut câțiva ani și, la un târg din Germania, am văzut-o. Și m-a fascinat. Îm­pre­ună cu un partener de business, am făcut un proiect să accesăm fonduri europene. Și i-am spus de la început că aș vrea o ma­șină de debitat cu laser. După ce ni s-a aprobat proiectul, am sunat reprezentantul acelei companii mari, Trumpf, să ne vândă o mașină. Investiția inițială, din aceste fonduri, a fost de aproxi­mativ 400.000 de euro. Acum avem clienți de pe trei continente: Europa, America de Sud, Asia“, continuă antreprenorul.

Astăzi, Megatitan oferă nu doar servicii de debitare cu laser, fiind prezentă și pe seg­mentul de îndoire, sudură și vopsire a tablelor. Acestor servicii li se adaugă pro­ducția de subansamble și produse finite metalice destinate atât industriei construc­toare de mașini, chimice, energetice, retail, cât și pentru producția de mobilier pentru birouri și magazine sau a echipărilor urbane, stradale, parcuri, grădini și locuri de joacă. În cazul unor comenzi de piese standard, acestea pot fi finalizate în termen de 24 de ore de la acceptarea ofertei de preț.

Fără a intra în prea multe detalii tehnice, debitarea cu laser este un proces de separare prin care pot fi tăiate materiale meta­lice și nemetalice de diferite grosimi. Componenta de bază în acest scop este un fas­cicul laser care este ghidat, modelat și con­centrat într-un singur punct.

Cu o echipă de aproximativ 120 de angajați, compania a înregistrat în 2019 o cifră de afaceri de 40 de milioane de lei, cu o marjă de profit de 15%, pentru anul în curs estimându-se o creștere de 17% a afa­cerii.

„Suntem foarte prezenți cu fabrica­tele din metal din industria construcțiilor, mai ales cele de mașini industriale, în Germania, Austria, Ungaria, Italia, Anglia, Irlanda. Dintre acestea, Germania este cea mai profitabilă. Exportăm cam 30% din producție, iar în viitor ne dorim să ne extindem spre țările nordice“, detaliază Ioan Daniel Bălan una dintre cele mai importante componente ale businessului său – exporturile. De altfel, acesta este de părere că „o schimbare importantă în această pe­rioadă va fi aceea ca marii jucători din industrie să se întoarcă cu fața spre estul Europei“.

De aceea, mai consideră antreprenorul, este nevoie de fabrici și de infrastructură, astfel încât „să putem produce ce avem nevoie în primul rând intern, fără să fim atât de afectați de schimbările externe, cum s-a întâmplat acum“.

În plan local, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în perioada 1 ianua­rie – 30 aprilie 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, producția indus­trială (serie brută) a scăzut cu 13,9%, ca efect al scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: industria prelucră­toare (-15,9%), industria extractivă (-7,6%) și producția și furnizarea de energie elec­trică și termică, gaze, apă caldă și aer con­diționat (-4,5%).

Bani albi pentru zile negre

Ioan Daniel Bălan spune că pandemia l-a determinat să amâne o investiție de un milion de euro, dar pe care intenționează să o reia după ce lucrurile vor reveni la normal. „Sunt niște lecții foarte importante învă­țate acum: întotdeauna trebuie să ai fonduri puse deoparte, să ai o rezervă pentru «lebedele negre», ale căror caracteristici sunt exact acestea pe care le trăim – eveni­mente neașteptate, imprevizibile, cu impact mare, pentru care nu suntem pre­gă­tiți.“

În același timp, criza sanitară l-a făcut să ia unele măsuri adaptate strict acestei pe­rioade. Pe lângă noua sa linie de business, producerea tăvițelor dezinfectante – din care a donat deja 1.000 de produse „unită­ților din prima linie“ –, o altă mișcare pe care a făcut-o a fost lansarea unor dispozi­tive pentru dezinfectarea mâinilor – Hyssop –, gândite pentru diferite tipuri de clă­diri sau spații cu o densitate mare de oameni și fabricate în totalitate din inox ali­mentar.

De altfel, Megatitan a avut investiții de aproximativ zece milioane de euro în toți acești ani, ajungând la 18 utilaje cu tehno­logii noi și o unitate de producție cu o su­prafață de 4.000 de metri pătrați. „Avem cea mai mare capacitate de debitare cu laser din sud-estul Europei, cu 150-200 de tone de tablă pe lună. Nu ne-am confruntat cu schimbări negative majore până acum“, adaugă antreprenorul.

Forța de muncă. La capitolul „in­ves­tiții“ intră și bursele de 400 de lei pe lună oferite elevilor din licee și școli profesionale, încurajând astfel învățământul dual. „Teoria acolo (în școală, n.r.) și practica la noi. Unii aleg să se angajeze după aceea la noi. Așa am cres­cut de la un an la altul, avem o fluc­tuație foarte mică de personal“, explică Bălan.

În câteva cuvinte, antreprenorul mai spune că, într-un viitor apropiat, nu crede că se va confrunta cu schimbări mari în ceea ce privește afacerea sa, „fiind vorba de un domeniu de tipul business to business“, chiar dacă oamenii vor fi, în mod sigur, mult mai reticenți în a cheltui ca înainte. „Trebuie să ne adaptăm cu toții pentru această situație. Sunt convins că există viață după pandemie, chiar dacă nu va mai fi niciodată la fel.“