Lavrov acuză UE şi NATO că se pregătesc de război împotriva Rusiei

Elena Marinescu 24/06/2022 | 17:55 Ştiri
Lavrov acuză UE şi NATO că se pregătesc de război împotriva Rusiei

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat vineri Uniunea Europeană şi NATO că îşi unesc forţele pentru a purta război împotriva Rusiei.

„Avem puţine iluzii că ofensiva actuală antirusă a UE va dispărea cumva sau se va schimba în viitorul previzibil şi – ca să fiu sincer – pe termen lung”, a declarat el în cadrul unei vizite în Azerbaidjan.

El a mai spus că Germania nazistă sub Adolf Hitler a raliat alte ţări europene pentru a ataca Uniunea Sovietică la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, potrivit agenţiei ruse Ria Novosti, citată de Agerpres. „Acum UE, împreună cu NATO, creează împreună o coaliţie atât de modernă pentru o luptă şi în cele din urmă un război cu Federaţia Rusă. Vom urmări toate aceste lucruri îndeaproape”, a mai spus şeful diplomaţiei ruse.

Despre decizia Consiliului European de a acorda Ucrainei statutul de ţară candidată la aderare, Lavrov a spus că acest lucru nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia pentru că, spre deosebire de NATO, UE nu este o alianţă militară.

Rusia acuză SUA de restricţionarea tranzitului spre exclava Kaliningrad

La rândul său, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat că, în timp ce SUA şi-au evidenţiat mereu interesul în menţinerea de relaţii diplomatice, „nimeni nu poate să nu observe că astfel de declaraţii sunt contracarate de acţiuni ostile din partea americană”. Zaharova susţine că restricţionarea tranzitului spre exclava Kaliningrad instituită de Lituania a fost impusă la „sugestia evidentă şi la cererea” SUA.

Ca şi UE, SUA au impus sancţiuni importante împotriva Rusiei. Potrivit Mariei Zaharova, există toate motivele să se creadă că SUA încearcă să discute cu Rusia „de pe o poziţie de forţă”. „Vom trage concluziile adecvate şi vom lua măsurile necesare”, a spus ea, fără a furniza alte detalii.

Kaliningrad aparţine Rusiei, dar se află între statele UE Polonia şi Lituania. UE s-a alăturat sancţiunilor occidentale ce vizează Rusia din cauza invadării Ucrainei, care afectează acum tranzitul spre Kaliningrad.

„Lituania implementează măsurile restrictive ale Uniunii Europene impuse unanim împotriva Rusiei de către Consiliu în ultimele luni”, a postat pe Twitter în cursul săptămânii purtătorul de cuvânt şef al Comisiei Europene, Eric Mamer.

Zaharova a menţionat din nou faptul că un avion care transporta diplomaţi ruşi expulzaţi nu a primit permisiunea de a decola de la Washington, însă Departamentul de Stat al SUA a respins deja această versiune.

NATO, avertisment pentru Putin: Dacă Rusia va invada o țară membră, aceasta „ar fi ștearsă de pe faţa Pământului”

Un ofițer militar NATO, citat de Sky News, a declarat că NATO se pregătește să-și extindă masiv forța de răspuns formată din 200.000 de soldați pentru a transmite mesajul că, dacă Rusia încearcă să invadeze o țară membră, aceasta „ar fi ștearsă de pe faţa Pământului”.

Alianța militară a jucat un rol central în conflictul ruso-ucrainean, cu mult înainte de începerea „operațiunii militare speciale”. Invazia Ucrainei de către Rusia – care nu este în NATO – a declanșat o regândire fundamentală a modului în care alianța îl descurajează pe președintele Vladimir Putin să atace oricare dintre cele 30 de state membre ale sale, potrivit unor ofițeri și diplomați militari.

Planurile de apărare care nu au avut prea multă importantă înainte de 24 februarie – ziua în care Moscova și-a lansat atacul total asupra Kievului – încep să devină realitate, pe măsură ce liderii se întâlnesc pentru un summit de referință în Spania, între 28 și 30 iunie. „Peste noapte, mentalitatea s-a schimbat. NATO se simte acum de parcă este electrificată. Poți simți cum energia crește în sistem”, a declarat un ofițer militar NATO, citat de Sky News.

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie justificându-şi atacul prin dorinţa de a denazifica ţara, iar ulterior UE şi statele occidentale au impus sancţiuni împotriva Moscovei. De sâmbătă trecută, Lituania a impus sancţiuni care au restricţionat tranzitul de mărfuri spre exclava rusă Kaliningrad, ceea ce provocat reacţii dure din partea Rusiei.