Laura Codruţa Kovesi, undă verde pentru ocuparea postului de procuror-şef european

NewMoney 19/09/2019 | 13:41 Ştiri
Laura Codruţa Kovesi, undă verde pentru ocuparea postului de procuror-şef european

Laura Codruţa Kovesi a primit undă verde, joi, pentru ocuparea funției de procuror-şef european, printr-un vot în COREPER, anunţă agențiile de presă. Kovesi a obţinut 17 din 22 de voturi exprimate, în condiţiile în care premierul Viorica Dăncilă anunţase că ambasadorul României la UE, Luminiţa Odobescu, va vota împotriva desemnării Laurei Codruţa Kovesi.

Liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloş, a anunţat votul pentru Kovesi.

„Eforturile noastre în Parlamentul European dau roade. Mă bucur că Laura Codruţa Kovesi a primit azi un vot pozitiv în Consiliu de la ambasadorii statelor membre şi, astfel, are cale liberă pentru funcţia de procuror-şef european. O felicit, este meritul ei că a ajuns aici şi a convins prin integritate şi competenţă dovedită în conducerea DNA şi a Ministerului Public”, a scris Cioloş pe pagina sa de Facebook.

„Am reuşit împreună cu colegii din Alianţa USR PLUS şi din grupul Renew Europe să acţionăm coordonat pentru a depăşi blocajul politic care a existat până acum în parte şi datorită împotrivirii guvernului PSD. Din fericire, Franţa şi guverne ale statelor membre cu care am avut discuţii în ultimele luni şi-au schimbat poziţia şi azi au votat pentru candidata română, aşa cum ar fi trebuit să se întâmple de la început dacă PSD nu ar fi acţionat invers faţă de interesul României”, mai afirmă Cioloş.

Consiliul UE, care s-a reunit în formatul COREPER (ambasadorii statelor membre), urma să decidă joi cine va fi propunerea consiliului pentru poziţia de şef al Parchetului European. Laura Codruţa Kovesi a fost susţinută de către Parlamentul European, iar francezul Jean-Francois Bohnert de către Consiliu.

Negocierile s-au oprit înaintea alegerilor europarlamentare.

Între timp, Bohnert a fost desemnat oficial la şefia Parchetului Financiar din Franţa, de către ministrul francez al Justiţiei.


FOTO: Mediafax