Ştiri

Latura întunecată a consumului. Diferența dintre importuri și exporturi se adâncește

Dacă e să ne luăm după statistici, am spune că oficial ne merge bine. Dar dacă le și comparăm, constatăm că lucrurile nu sunt chiar roz.

Concret, în primele șase luni ale anului, România a exportat mărfuri de 30,88 miliarde de euro, mai mult cu 9,6% față de aceeași perioadă a anului trecut. Însă importurile au fost de 36,72 miliarde de euro, cu 12,4% mai mult față de prima jumătatea a anului trecut, conform calculelor Institutului Național de Statistică (INS). Astfel, deficitul comercial în primele șase luni ale anului a crescut cu 30%, la 5,8 miliarde euro.

Potrivit INS, în luna iunile, ritmul exporturilor a încetinit, chiar dacă au fost de peste cinci miliarde de euro. Însă importurile au crescut galopant, cu 14,2%, la 6,4 miliarde de euro. În urma acestei situații, deficitul comercial din iunie a fost de 1,37 miliarde de euro, practic cu 97% mai mult față de aceeași lună a anului trecut. Aceste valori confirmă tendina crescută de consum a românilor. Recent, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avertizat că viteza de creștere a consumului populației este similară cu cea din perioada premergătoare crizei.

Statisticile arată că maşinile şi echipamentele de transport au avut cele mai mari ponderi în comerţul exterior în primele şase luni din acest an, cu 47,8% la export şi 37,5% la import.

Produsele agroalimentare, băuturile şi tutunul au reprezentat 7% din exporturi şi 8,8% din importuri. Produsele chimice au acoperit 4,5% din exporturi şi 13,5% din importuri, potrivit INS.

 


FOTO: Mediafax

Florel Manu

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.

Recent Posts

MAGGI aduce aromele Asiei în bucătăriile românilor (P)

MAGGI lansează un nou portofoliu de produse inspirate de aromele diverse și tentante ale bucătăriei…

12 ore ago

Experții crypto spun că 99Bitcoins ar putea urma drumul Bitcoin în 2024 (P)

În contextul discuțiilor investitorilor despre evoluția standardului emergent al tokenului BRC-20 pe rețeaua Bitcoin, se…

13 ore ago

Bolt Food se lansează într-un nou oraș din România

Bolt lansează și în Brașov serviciul Bolt Food prin intermediul căreia utilizatorii pot comanda mâncare…

13 ore ago

Beneficiile salariale pentru angajați și angajatori: Cum alegem cea mai bună variantă? Ce avantaje fiscale putem avea?

Pentru a menține pachetele salariale la un nivel competitiv, angajatorii se află într-o continuă explorare…

13 ore ago

Varșovia: Debut fabulos al lui Kirill Shevchenko în fața multiplului campion mondial, Magnus Carlsen

A început Superbet Rapid & Blitz Varșovia, prima etapă a ediției 2024 a Grand Chess…

14 ore ago

Vineri începe campania electorală pentru alegerile din 9 iunie

Biroul Electoral Central informează că vineri începe campania electorală pentru alegerile din data de 9…

14 ore ago

Acest website folosește cookies