Lanțul de cafenele 5 To Go s-a închis temporar

Florel Manu 18/03/2020 | 15:06 Ştiri
Lanțul de cafenele 5 To Go s-a închis temporar

5 To Go, cel mai popular lanț de cafenele în sistem „to go” din România s-a închis până pe 23 martie, anunță cofondatorul businessului, Radu Savopol (46 de ani). Potrivit acestuia vorbim de o închidere temporară, urmând ca în această perioadă să ia măsurile de igienă necesare.

„Traversăm o perioadă foarte grea, o perioadă la care nimeni nu se aștepta, o perioadă în care prea puțini antreprenori au un backup.Am analizat până acum fiecare variantă pentru a ramane operaționali, dar am hotărât sa rămânem cu ușile inchise pentru moment. La 5 to go avem posibilitatea de a servi la geam sau la ușă, fără a permite accesul clienților in locații, insă am ales să nu facem acest lucru. Preferam să #stamacasa. Știm că doar așa putem fi in siguranta atât noi, cât și voi. Așadar, cel puțin până Luni, 23 Martie, locatiile #5togo vor ramane inchise!”, spune Radu Savopol

Când se deschide  5 To Go

Același Radu Savopol spune că în cele câteva zile urmează să stabilească dacă va fi oportună o deschidere recentă sau va fi nevoie de măsuri suplimentare.

„Este posibil ca aceste 4-5 zile să conteze foarte mult și să contribuie la limitarea virusului. În cazul în care vom redeschide ne vom asigura că luam toate măsurile de igienă și securitate pentru colegii din locații, dar și pentru dumneavoastră.Consider că în această perioadă nu banii sunt importanți, ci sănătatea noastră, a tuturor, iar pe aceasta cale lansez un apel către toți antreprenorii din breaslă să facă același lucru și anume să închidă locațiile sau să ramână strict pe delivery!”, adaugă antrepenorul.

5 To Go se aliniază astfel la decizia Guvernului de a cere unităților de alimentație publică să-și suspende sau să-și limiteze activitatea.

Cum a pornit 5 To Go

Radu Savopol a deschis la ianuarie 2015 primul coffee shop 5 to go, alături de Lucian Bădilă (27 de ani), cofondator al afacerii. A investit 10.000 de euro, iar în prima zi a avut încasări de fix 375 de lei. Au urmat rapid alte două cafenele, una în Piața Unirii, lângă restaurantul Horoscop (primul 5 to go francizat), și o alta pe Pache Protopopescu, lângă Pro TV.

Antreprenorul spune că businessul a fost gândit inițial pentru două-trei locații, apoi s-a reorientat către 15–20 de unități. De fapt, rezultatele au depășit toate prognozele inițiale.

Potrivit site-ului oficial al companiei, 5 To Go este prezentă în acest moment în 16 orașe din România cu circa o sută de unități, atât în franciză, cât și prin operare directă.

La sfârșitul anului trecut, lanțul de cafenele 5 To Go a cedat 35% din companie, către un fondul de investiții Mozaik, într-o tranzacție a cărei valoare nu a fost făcută publică. Potrivit directorului fondului, Vlad Bușilă ținta de investiții a Mozaik este de minim un milion de euro și cel mult cinci milioane de euro.

Radu Savopol a estimat pentru finalul lui 2019 o cifră de afaceri de circa opt milioane de euro, iar pentru 2020, fără a lua în calcul și pandemia de coronavirus, cifra de afaceri era prognozată la aproximativ 12 milioane de euro.

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.