Laconic.ro: Proiectul care încurajează cititul de flash fiction și promovarea autorilor români contemporani

Oana Borviz 14/03/2023 | 13:51 Timp Liber
Laconic.ro: Proiectul care încurajează cititul de flash fiction și promovarea autorilor români contemporani

O platformă online dedicată exclusiv prozei foarte scurte a fost inaugurată la începutul lunii cu texte pline de miez, pe care le citești dintr-o suflare. Proiectul încurajează cititul de flash fiction și promovarea autorilor români contemporani.

„Găsesc și loc în 123, ceea ce e perfect, că-s o grămadă de stații până la gară. Și nici nu stă nimeni lângă mine. Mă așez la geam. Scot telefonul, mă uit pe știri.“ Așa începe textul de proză foarte scurtă (flash fiction) pe care Ștefania Mihalache (autoarea volumelor de poezii „Sisteme de fixare și prindere“ și „Cronica Akasha“) l-a scris special pentru laconic.ro, prima platformă românească dedicată exclusiv flash fictionului. Asemenea Ștefaniei, sunt și alți autori cunoscuți care au răs­puns provocării de a scrie pe platformă, așa că dacă intri pe laconic.ro vei găsi proze semnate de Adina Popescu („Madrid“), Petronela Rotar („Mâine moare tata“), Lavinia Braniște („Am glumit“), Bogdan Coșa („Un adevăr modest“) sau Anca Vieru („Tanța la ambasadă“).

Acestea sunt însă doar un punct de plecare pentru ceea ce se dorește a fi laconic.ro și anume o platformă unde poate publica oricine scrie proză foarte scurtă de calitate.

Deși au mai existat la noi inițiative de a publica flash fiction – de exemplu, platforma Literomania are o secțiune dedi­cată genului, care s-a materia­lizat în 2019 în „Nume de cod: Flash fiction. Antologie Literomania de proză scurtă“ –, este pentru prima dată când o platformă online românească îi este dedi­cată exclusiv acestui format.

„O poveste completă“

Gândit și implementat de trei iubitori de literatură – Raluca Nagy (autoarea romanului „Un cal într-o mare de lebede“, distins cu premiile „Sofia Nădejde“ și „Observator cultu­ral“), Vlad Beu (autorul volumului de poezii „Mamifere subato­mice“) și Marius Deacu (fost IT-ist) –, pro­iectul are ca principal scop promovarea autorilor români contemporani.

„Având în vedere numărul de reviste și platforme dedicate acestui format, pare să fie foarte citit, ceea ce e probabil de înțeles într-o realitate accelerată și frag­mentată cum e cea în care trăim în pre­zent“, spune Raluca Nagy. Ea adaugă că, după două săptămâni de la lansare, impactul și feedbackul sunt grozave.

Ideea de a crea o astfel de platformă (care este deocamdată autofinanțată) le-a venit celor trei în urma unor discuții purtate în toamnă, când au și convenit că punctul de plecare al acestui proiect este, în primul rând, dorința de a revitaliza interesul cititorilor pentru literatura româ­nă contemporană.

Au tras cu ochiul la marii creatori de flash fiction din afară (Lydia Davis, George Saunders, Eugene Lim sau Kim Chinquee, de­clarată „regina“ genului), dar și la ce s-a publicat la noi în materie de proză foarte scurtă (volumul de

debut al Irinei Brumă, „Perfect nemulțumită“, este în întregime unul de microficțiune). Astfel au fost invitați primii zece autori care să publice pe platformă. Invitația rămâne, de atunci, deschisă oricui dorește să tri­mită spre publicare texte flash fiction ori­ginale care să aibă „o poveste com­pletă: ceva acțiune/tensiune care să ducă la un punct culminant și o formă de rezolvare“.

Antrenarea publicului

Raluca Nagy (spune despre sine că ar fi fost fri­zeriță dacă nu ar fi ajuns scriitoare), Vlad („puțin scriitor, puțin programator, puțin ciclist, 100% laconic“) și Marius Deacu („fost IT-ist cu sufletul rămas în corpo­ra­ție, excelent dezlegător de rebus“) au mizat de la bun început pe impactul pu­ternic al textelor.

Convinși că „scurt“ nu înseamnă „facil“, ei cred că a spune o poveste în pu­ține cuvinte provoacă mult creativitatea și tehnica autorilor. „Până acum, din cele peste 80 de texte primite, cam 10% au po­tențial să ajungă pe platformă“, spune Raluca, surprinsă de numărul mare de texte recepționate.

Deși își doresc cititori consecvenți, pa­sionați de literatură română contem­po­rană, fondatorii proiectului laconic.ro visează să iasă „din bulă“ și să antreneze și alte tipuri de public care să ajute la o cât mai amplă promovare de autori ro­mâni. „Sperăm că cineva din afara acestei lumi, care ajunge să citească un text pe laconic.ro, va căuta autorul respectiv și în alte locuri, online sau în librării“, măr­turisește Raluca Nagy.

Cofondatoa­rea proiectului recunoaște că visează la o extindere a aces­tuia. Printre va­riante se regă­sește și cea a unei serii de antologii, dar, într-o primă fază, cei trei vor ca textele publicate să fie dispo­nibile în format audio.

Așa că dacă ai vreun text care crește cât de cât pulsul sau care te face să râzi, trimite-l la cei trei laconici! Împreună cu un editor (diferit în fiecare lună), vor selecta lunar maximum cinci texte și vor recompensa chiar și un câștigător (500 de lei). Dacă nu, citește orice găsești în materie de flash fiction! Face bine la inimă.