La porțile fermierilor: care sunt planurile Agricover Credit IFN pentru 2017

Alexandra Pele 06/04/2017 | 11:10 Financiar
La porțile fermierilor: care sunt planurile Agricover Credit IFN pentru 2017

Agricover Credit IFN, unul dintre cei mai mari finanțatori privați ai agriculturii din România, își propune să dea credite de un miliard de lei în acest an. Iar planul este să bată la toate porțile fermelor din țară.

După 25 de ani în banking, olandezul Robert Rekkers, fostul șef al Băncii Transilvania și unul dintre oamenii-cheie ai transformării acesteia într-un jucător de top, spune că l-a prins microbul unui model de business cu totul diferit decât cel al băncii universale. Numit în 2012 în fruntea Agricover Credit IFN, Rekkers a demonstrat ceea ce a descoperit în urmă cu mulți ani: că se pot face bani din agricultura românească.

Concret, Agricover a raportat în 2016 un profit de peste 4,8 milioane de euro și un return on equity (ROE) de 17%, cel mai bun rezultat din istoria creditorului parte a grupului omonim, controlat de omul de afaceri de origine iraniană Jabbar Kanani.

CONCURENȚĂ. Flancat din toate părțile de alte IFN-uri, de bănci sau de companii de leasing, olandezul crede că modelul Agricover este cel câștigător, un model care are ca personaj principal pe fermier, iar ca motor, apetitul pentru risc.

Astfel, dacă băncile se concentrează pe creditarea marilor fermieri, iar companiile de leasing pun activele în prim-plan, Agricover se uită la tot ce are legă­tură cu fermierul. De la dotări la fertilita­tea tere­nu­lui, la know-how-ul și backgroun­dul omului, nimic nu este scăpat din vedere, însă algoritmul de selecție care asigură o rată de neperformanță de sub 2% rămâne o rețetă pe care Rekkers nu vrea să o divulge. „Nu căutăm motive să nu finan­țăm“, mărturisește el, în schimb. Grupul Agricover lucrează cu peste 4.500 de fermieri, în vreme ce IFN-ul a ajuns la circa 2.000 de clienți.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.