La ceremonia de 1 decembrie de la Arcul de Triumf vor participa 150 de militari. Evenimentul nu va fi deschis publicului

NewMoney 27/11/2020 | 16:50 Ştiri
La ceremonia de 1 decembrie de la Arcul de Triumf vor participa 150 de militari. Evenimentul nu va fi deschis publicului

Un număr de 150 de militari vor participa marţea viitoare, de la ora 11.00, la ceremonia oficială, în format restrâns, organizată cu ocazia Zilei Naţionale în Piaţa Arcul de Triumf din Capitală, anunţă Ministerul Apărării, într-un comunicat de presă. Evenimentul nu va fi deschis publicului. Va fi ţinut un moment de reculegere în memoria eroilor români căzuţi pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului românesc şi a victimelor virusului SARS-CoV-2, vor fi trase 21 de salve de tun, iar preşedintele Klaus Iohannis va depune o coroană de flori şi va susţine o alocuţiune, mai transmite MApN.

„Evenimentul, care nu va fi deschis publicului, se va desfăşura cu respectarea strictă a prevederilor legale referitoare la prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. (…) Cu ocazia Zilei Naţionale, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de ceremonii de mică amploare în unele garnizoane în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare, iar militarii aflaţi în misiune în afara teritoriului naţional vor desfăşura ceremonii militare în cadru restrâns. Pentru buna desfăşurare a ceremoniei oficiale organizate cu ocazia Zilei Naţionale a României, Brigada Rutieră Bucureşti va dispune măsuri pentru asigurarea fluenţei în trafic şi informarea conducătorilor auto asupra restricţiilor rutiere pe arterele care converg către Piaţa Arcul de Triumf, pentru zilele de 30 noiembrie şi 1 decembrie”, arată MApN, într-un comunicat de presă.

De asemenea, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

O repeţie a avut loc vineri la Terenul de instrucţie Ghencea, unde militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” au tras salve de tun.

Luni, de la ora 11.00 va avea loc o repetiţie la Arcul de Triumf, care se va desfăşura în aceleaşi condiţii de respectare a măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus, mai transmite sursa citată.

MApN mai precizează că accesul publicului nu va fi permis în zona de desfăşurare a evenimentului şi nici în spaţiile adiacente locului de desfăşurare a repetiţiei.

„În aceeaşi notă, a nevoii de respectare a normelor de protecţie împotriva răspândirii noului coronavirus, recomandăm instituţiilor mass-media care doresc să transmită imagini de la desfăşurarea repetiţiei să desemneze, pe cât posibil, aceleaşi echipe acreditate pentru ceremonia din 1 Decembrie, pentru a nu aglomera zona Arcului de Triumf. Transmisiile în direct de la repetiţie vor putea fi realizate, de asemenea, doar cu mijloace portabile. Folosirea dronelor (Remotely Piloted Aircraft Systems – RPAS) în spaţiul aerian unde se desfăşoară ceremonia dedicată Zilei Naţionale este interzisă, conform prevederilor articolului 12 din Hotărârea de Guvern nr. 912/2010”, conform sursei menţionate.

Ceremonia de 1 decembrie va putea fi urmărită şi online, pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naţionale.