La ce viteză ar putea să ajungă o rețea 6G

NewMoney 03/03/2020 | 15:16 Fapt Divers
La ce viteză ar putea să ajungă o rețea 6G

Deși tehnologia 5G n-a fost încă implementată pe deplin, China deja se gândește la 6G. Ministerul Științei și Tehnologiei din China se pregătește deja pentru “dezvoltarea rețelei viitorului”, scrie Hindustan Times.

Chinezii au început deja să pună bazele tehnologiei 6G, care ar putea ajunge la viteze de 1 terabyte (TB) pe secundă, de 8.000 de ori mai rapid decât tehnologia 5G.

Potrivit zvonurilor, China a înființat două grupuri de lucruri care să supravegheze cercetările din jurul 6G, dintre care unul este format din directori din mai multe ministere. Acest grup este responsabil de susținerea celui de-al doilea grup, format din 37 de experți din universități, institute de cercetare și companii tehnologice.

6G ar putea oferi viteze incredibile

Cel puțin în teorie, rețelele 6G ar putea oferi viteze de  până la 1TB/s sau 1000 de gigabytes sau 8000 de gigabiți pe secundă. Astfel de viteze ar putea facilita noi tipuri de utilizări și ar putea revoluționa tehnologia.

Potrivit unui profesor de la Universitatea din Sydney, Dr. Mahyar Shirvanimoghaddam, era 6G ar putea, de exemplu, “să ofere noi perspective asupra interfețelor creier-computer”.

În ceea ce privește utilizarea normală, iată un exemplu ușor de înțeles. Pentru a urmări Netflix la cea mai înaltă rezoluție avem nevoie de 56 gigabiți de date pe oră. Cu 6G vom putea descărca peste 142 de ore de conținut la cea mai înaltă calitate la fiecare secundă.

Există însă mai multe obstacole peste care cercetătorii trebuie să treacă pentru a realiza asemenea performanțe. Potrivit lui Shirvanimoghaddam, astfel de viteze vor putea fi atinse doar dacă se vor realiza progrese semnificiative în domeniile “științei materialelor, arhitecturii computerelor, design-ului cipurilor și a utilizării energiei […]. Trebuie să se gândim la modalități sustenabile pentru a putea furniza astfel de dispozitive fără riscul de a arde planeta”.

Tehnologia 5G se află la început, iar cercetătorii se gândesc deja la 6G. Deși pare prea devreme, ar fi bine să ne amintim că durează cam 10 ani pentru a putea dezvolta o nouă generație de rețele. Primii pași spre 6G ar putea avea loc în 2030, așa că startul cercetărilor de pe acum are sens.


FOTO: Getty