La braț cu pandemia, internetul face mai ușoară ca niciodată răspândirea teoriilor conspirației

Romulus Deac 01/12/2021 | 13:00 Digital
La braț cu pandemia, internetul face mai ușoară ca niciodată răspândirea teoriilor conspirației

La braț cu pandemia, internetul face mai ușoară ca niciodată răspândirea teoriilor conspirației. Iar adevărul este că…

Nicio satisfacție!“ – pare să fi fost sentimentul care i-a încercat pe mulți dintre con­spiraționiștii QAnon după ce răposatul John F. Kennedy Jr. nu a mai ajuns la înce­putul acestei luni la un concert al vete­ra­­nilor The Rolling Stones, acolo unde, după calculele lor, ar fi urmat să aibă o me­si­a­nică a doua venire.

O minte simplă s-ar putea hazarda să creadă că motivul evident pentru care fiul președintelui american John F. Kennedy și al primei-doamne Jacqueline Kennedy a ratat întâlnirea de pe stadionul Cotton Bowl din Texas ar putea fi acela că a murit într-un accident de avion în 1999. Și, după cum se știe, morții nu prea mai au chef de dans.

Lumea văzută de Q

Pentru cei neini­țiați în misterioasele căi ale Adevărului din spatele Marii Iluzii Generale, QAnon este o mișcare a teoreticienilor conspirației de ex­tremă dreaptă care promovează ideea că un grup de pedofili sataniști canibali – printre care s-ar afla și Hillary Clinton, Ba­rack Obama, George Soros, Oprah Winfrey sau Tom Hanks, dar și figuri religioase ca Papa Francisc și Dalai Lama – conduce lu­mea și operează o rețea globală de trafic sexual cu copii. Când nu controlează po­li­ticienii, finanțele, mass-media și Hollywoo­dul, molestează copii, îi omoară, iar apoi îi mă­nâncă și le folosesc sângele pentru a extrage din el o substanță cu ajutorul că­reia își prelungesc viața. Tot ei sunt și cei care au conspirat împotriva lui Donald Trump în timpul mandatului său prezidențial, pentru că este singura persoană suficient de puternică din punct de vedere mo­­­ral pentru a-i demasca, înfrânge și aduce în fața justiției.

Cum s-au trezit rostogoliți în toate astea cei de la Stones? Michael Brian Protzman (58 de ani), aka Negative48, un influencer QAnon cu peste 100.000 de urmăritori pe aplicația de social media Telegram, a dus teoria inițială și mai departe, promovând ideea că membrii familiei Kennedy sunt des­­cendenți direcți ai lui Iisus Hristos și că John F. Kennedy Jr. și-ar fi înscenat de fapt moartea pentru a se întoarce la începutul acestei luni să-l ajute pe Trump să revină la putere ca președinte și apoi să ducă îm­preună America într-o nouă eră a pros­pe­ri­tății.

Înainte de concertul din 2 noiembrie, sute de ucenici ai lui Q s-au strâns la Dallas, în Dealey Plaza, acolo unde a fost asasinat președintele John F. Kennedy, în 1963, și unde, potrivit schimburilor de me­saje de pe conturile Telegram afiliate QAnon, Jr. ar fi urmat să apară în carne și oase, po­­trivit unor interpretări bazate pe nu­me­rologie. Nu a și făcut-o. Din motive (ne)cunoscute.

Tot pe Telegram s-a promovat apoi re­velația că omul care s-a prefăcut că a murit pentru a-i putea salva cândva pe copii din ghea­­rele pedofililor cu o simpatie pentru diavol ar urma să se arate de fapt lumii la con­certul The Rolling Stones din aceeași seară. Și nu singur, ci însoțit de tatăl său, JFK. Ceea ce (nu) s-a și întâmplat. (Dar nu într-un mod evident pentru toată lumea.) După ce au reanalizat cifrele și fotografiile făcute în timpul concertului, o parte dintre adepții QAnon prezenți pe stadionul Cotton Bowl au lansat o nouă teorie – cel de-al 35-lea președinte al SUA s-a aflat chiar pe scenă, sub ochii tuturor, dar întru­pân­du-l pe Keith Richards, chitaristul trupei The Rolling Stones născut în Dartford, sud-estul Angliei, în 1943.

Țapul ispășitor

Fără alte comentarii, traversăm o perioadă de aur a teoriilor con­spirației. Și sunt cel puțin la fel de comune atât în țările sărace, cât și în cele bogate.

În Nigeria, de exemplu, mulți oameni cred că Muhammadu Buhari, președinte al țării din 2015, ar fi murit într-un spital din Londra în 2017, fiind înlocuit cu o dublură sudaneză numită „Jibril“. În India, guvernul lui Narendra Modi a susținut că Greta Thun­berg este parte a unui complot global de defăimare a ceaiurilor țării. În Franța, un documentar care susține că pandemia de COVID-19 este o invenție a elitelor politice ca parte a unui plan de a crea o „nouă ordine mondială“ a fost vizionat de 2,5 mi­li­oane de ori în doar trei zile. În America, ideea că virusul este o farsă sau că ar cauza infertilitate și alterarea ADN-ului s-a răs­pândit alături de teoriile QAnon.

Desigur, mulți oameni au păreri pe cât de ridicole, pe atât de inofensive, cum ar fi ideea că Elvis Presley nu a murit și că tră­­iește bine mersi în Chile. Și pe deasupra își mai spune și Bill! O teorie a conspirației este însă ceva mai specific: o credință în­tr-un plan secret al unui număr mic de per­sonaje obscure pus la cale pentru a afecta un grup mare de oameni obișnuiți.

Astfel de teorii sunt, înainte de toate, o formă de propagandă politică. Puterea lor stă în faptul că le oferă oamenilor o ex­pli­cație a lumii care le permite să-și pună ne­no­rocirile și neîmplinirile individuale pe seama unor dușmani nevăzuți“, explică pro­­fesorul Quassim Cassam, de la Universitatea Warwick din Marea Britanie. Iar această capacitate de a elimina din ecuație responsabilitatea individuală este și ceea ce le face, deopotrivă, atractive și periculoase. Comentând, de exemplu, teoria că rețelele 5G ar contribui la răspândirea ma­sivă a COVID-19, Josh Smith, cercetător se­­­­nior și chief technology officer (CTO) al think tankului britanic Demos, specializat în politici sociale, spune că „ideea că acestea sunt de vină pentru situația incertă și înfricoșătoare în care ne găsim generează o anumită stare de confort, oferă o expli­cație și un țap ispășitor pentru suferința cauzată de această pandemie“.

Pentru că, oricât de reptiliene sau de false ar putea părea, multe dintre teoriile conspirației se hrănesc din anxietățile de zi cu zi din lumea reală. Un „stat profund“ ale cărui sfori sunt trase de păpușarii pedofili, așa cum cred adepții QAnon, este pentru cei mai mulți o idee numai bună de pus sub cheie într-o cameră capitonată fără ferestre. Pentru alții, în schimb, poate fi răspunsul evident la întrebarea de ce Jeffrey Epstein și Jimmy Savile, doi pedofili din America și, respectiv, Marea Britanie, cunoscuți pentru legăturile lor cu politicieni marcanți, au trăit ani în șir netulburați de lege.

Injecția de capital

Astfel de temeri au fost și continuă să fie exploatate de o ca­tegorie nouă de întreprinzători lipsiți de scrupule, cum ar fi Ty (un fost contabil și culturist amator) și Charlene Bollinger, un cuplu din Tennessee care și-a câștigat in­fluența pe internet începând prin a pune la îndoială tratamentele de specialitate pentru cancer, cum ar fi chimioterapia. Odată cu izbucnirea pandemiei, au abordat și un mesaj agresiv antivaccin, promovând ideea că „acest abominabil vaccin anti-COVID“ ar mo­difica genele persoanelor vaccinate și că ar fi dus la creșterea numărului de de­cese printre bolnavii de COVID din Tennessee.

Evanghelici cu patru copii, cei doi vorbesc liber în videoclipurile lor, fără să ur­mă­rească un scenariu prealabil și condi­men­­tându-și mesajele cu versete biblice. Sunt printre cei mai influenți promotori an­tivaccin din online, cu peste 1,6 mili­oane de urmăritori pe diverse platforme de socializare și alte două milioane care s-au abonat la e-mailurile lor.

Center for Countering Digital Hate (CCDH), o organizație din Marea Britanie care luptă împotriva dezinformării, estima la începutul acestui an că aproximativ 65% din conținutul rețelelor sociale care include afirmații false despre vaccinurile îm­potriva coronavirusului ar avea ca sursă o duzină de influenceri, inclusiv pe cei doi Bollinger. Zece dintre ei le vând și diferite produse adepților lor.

„Aceștia sunt vânzătorii de pe vremuri de ulei de șarpe (fals leac cu pretinse pu­teri miraculoase vândut de șarlatani în Ame­rica secolului al XIX-lea, n.r.). Ei sunt dispuși să lase oamenii să se îmbolnă­vească și chiar să moară doar pentru a face ei profit“, spune Imran Ahmed, CEO al CCDH.

Doar în prima jumătate a lui 2020, principalii promotori antivaccin au atras pe conturile lor opt milioane de noi urmări­tori, ducând totalul acestora la aproape 60 de milioane până la sfârșitul lui iulie, mai arată datele CCDH. Numai că pentru cu­plul Bollinger și alți influenceri de teapa lor, a vorbi împotriva vaccinurilor este înainte de toate o afacere extrem de profitabilă, nu o cruciadă personală.

Soții Bollinger vând „documentare“ și broșuri; alții vând suplimente alimentare și uleiuri esențiale care ar proteja împo­triva virusului, iar unii, chiar și locuri în ta­bere de instruire online, concepute pentru a-i pregăti pe adepții antivaccin să-și poată argumenta și promova opțiunea.

Ty și Charlene Bollinger au declarat anul trecut în fața unei instanțe, sub jurământ, că afacerea lor cu cancer le-a adus 25 de mi­lioane de dolari din 2014 încoace. În luna martie, de exemplu, Ty Bollinger a în­ceput să recomande pe site-ul său cinci sub­stanțe despre care spunea că ar „ate­nua daunele“ produse în organism de vaccinu­rile împotriva coronavirusului. Mesajul în cauză conținea linkuri afiliate pentru iod, zinc și quercetină, ceea ce sugerează că Bollinger ar fi urmat să primească o cotă din vânzări. De altfel, un disclaimer îngro­pat în subsolul unei pagini spune că „dacă cumpărați ceva prin intermediul acestui site, ar trebui să presupuneți că avem o relație de afiliere cu compania care furni­zează pro­dusul sau serviciul în cauză, rela­ție care va fi plătită într-un fel sau altul“.

Salariul groazei

Cercurile sceptice față de vaccinuri ale internetului promo­vează constant aceleași nume: Bollinger; dr. Joseph Mercola, care conduce un imperiu de suplimente; Erin Elizabeth Finn, „jumătatea mai bună“ a lui Mercola, care își vinde propria linie de extracte și seruri, publicând în același timp mesaje antivaccin pe platformele ei Health Nut News; dr. Sherri Tenpenny, care oferă un curs de 595 de dolari, cu o durată de opt săptămâni, pentru specializare în discuții antivaccin, în ciuda faptului că o judecătoare federală a considerat că este necalificată să inter­vină ca martor expert într-un proces legat de vaccin. „Interviurile de televiziune nu te fac expert“, a motivat judecătoarea.

Și ar mai fi Mike Adams, supranumit „The Health Ranger“, autor al unui buletin in­­formativ mustind a conspirații (un titlu recent: „Planul lor real: cei vaccinați vor muri, cei nevaccinați vor fi vânați“) și proprietar al unui magazin online care vinde orice, de la fasole organică la un storcător de fructe de 439 de dolari. Și mai sunt dr. Rashid Buttar, un popular evanghelist anti­vaccin care susține că majoritatea celor vaccinați vor muri până în 2025, sau Larry Cook, care susține că are o bază de două mi­lioane de urmăritori și al cărui site „Opriți vaccinarea obligatorie“ vinde abona­mente cu până la 299 de dolari pe lună, acceptă reclame și solicită donații din care acesta își plătește facturile personale. Sau dr. Christiane Northrup, autoarea unei serii despre menopauză, care susține că „puteri“ nenumite „suprimă“ informațiile despre cum să prevenim infecția cu coronavirus – prin vita­mine și curățarea telefonului mobil.

Iar când nu reușesc să convingă, mesa­jele lor lasă o urmă de îndoială. Un sondaj realizat de Axios/Ipsos arată că doar o mică parte a americanilor crede ad litte­ram teoriile con­spirației despre vaccinu­rile împotriva coronavirusului, dar între un sfert și ju­mă­tate, în funcție de subiec­tul întrebărilor la care a trebuit să răs­pundă, recunosc că nu sunt siguri dacă aces­tea sunt adevă­rate sau nu.

„Concluzia este că avem un număr tot mai mare de urmăritori“, spunea Charlene Bollinger într-un interviu de anul acesta pentru InfoWars, un portal care promo­vează teoriile conspirației. „Oamenii ne as­cultă. Ei știu că ne pasă de ei.“

Acest articol a apărut în numărul 128 al revistei NewMoney

FOTO: Getty