Laura Codruța Kovesi, declarații după revocarea de la conducerea DNA: „Corupţia poate fi învinsă, nu abandonaţi”

Gabriel Bucur 09/07/2018 | 12:52 Ştiri
Laura Codruța Kovesi, declarații după revocarea de la conducerea DNA: „Corupţia poate fi învinsă, nu abandonaţi”

Laura Codruţa Kovesi, revocată de Klaus Iohannis din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), a spus că decretul semnat, luni, de președinte „lasă un mare semn de întrebare” dacă va exista o subordonare discreţionară a procurorilor-şefi faţă de ministrul Justiţiei, potrivit declarației de presă susținute la sediul DNA.

Kovesi a spus că, având în vedere decretul semnat de către preşedintele Iohannis, mandatul său la conducerea DNA încetează începând de astăzi. Ea a precizat că va realiza un bilanţ al activităţii sale de 5 ani şi 24 de zile la conducerea DNA, raport care va fi publicat cât mai repede posibil pe site-ul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Kovesi a spus că procedura de revocare a sa din funcţia de procuror-şef al DNA nu a întrunit condiţiile cerute de lege, iar revocarea sa lasă un mare semn de întrebare. „CSM a dat aviz negativ, am dovedit în faţa Secţiei de procurori că motivele invocate de mininistrul Justiţiei o parte sunt nereale, o parte nemotivate. Decretul semnat de preşedinte lasă un mare semn de întrebare – va exista o subordonare discreţionară a procurorilor şefi faţă de ministrul Justiţiei?”, s-a întrebat Kovesi, potrivit News.ro.

Ea a mai spus că nu comentează decizia Curţii Constituţionale, dar „motivarea acesteia sugerează că procurorii ar putea fi, în viitor, subordonaţi ministrului Justiţiei”.

De asemenea, Kovesi le-a mulţiumit colegilor săi din DNA şi tuturor procurorilor din Ministerul Public pentru curajul şi profesionalismul lor. Laura Codruţa Kovesi a avut şi un mesaj pentru cetăţeni: „Corupţia poate fi învinsă, nu abandonaţi”.

„DNA a obţinut în ultimii cinci ani şi alte rezultate care nu sunt statistice: a demonstrat că legea este egală pentru toţi şi nimeni nu eprea puternic pentru a se sustrage din faţa legii. Procurorii independenţi au făcut investigaţii faţă de persoane care păreau de neatins, indiferent de funcţia lor, indiferent de statutul social şi indiferent de averea pe care aceştia au deţinut-o. Am contribuit prin anchetele noastre la conştientizarea societăţii cu privire la gravitatea fenomenului corupţiei”, a afirmat Kovesi.

„Nu, episodul de astăzi nu este o înfrângere. Modul brutal în care se forţează modificarea legilor penale ne arată că vor protecţie pentru trecut, pentru prezent şi pentru viitor”, a continuat ea.

Codruţa Kovesi a precizat că, după şase ani la conducerea Parchetului General şi cinci ani, o lună şi 24 de zile în funcţia de procuror-şef al DNA, poate spune că „nimic nu poate fi pus în balanţă faţă de continuarea acestei lupte, căci această luptă e una pentru apărarea societăţii faţă de infractori preiculoşi”.

„Da, sistemul judiciar trece printr-un moment dificil. Toţi ştim asta, căci am văzut cu toţii ce mai rămâne din legile penale, am văzut cu toţii forma adoptată în Parlament în ceea ce priveşte Codul penal şi Codul de procedură penală, am făcut şi noi observaţii, a făcut şi ICCJ, şi CSM, şi nu în ultimul rând şi poate cel mai important şi Parchetul de pe lângă ICCJ. Este de bun-simţ să observăm că voinţa politică în acest moment nu e pentru o justiţie eficientă, ci este pentru blocarea anchetelor şi pentru blocarea justiţiei. Noi nu putem duce o luptă politică, ne interzice legea. Pledoaria noastră este însă pentru o legislaţie stabilă, prin care procurorii să fie independenţi. Independenţa procurorilor este o valoare incoruptibilă. DNA este o instituţie matură, profesionistă, care a demonstrat că îşi îndeplineşte atribuţiile indiferent de provocări. Aşa că, dragi colegi, nu abandonaţi, continuaţi să vă faceţi treaba şi nu abandonaţi!”, a subliniat Codruţa Kovesi.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.