Kovesi: Câte miliarde de euro trebuie să intre la bugetul statului în urma anchetelor DNA și de ce întârzie recuperarea prejudiciilor

Sebastian Popescu 06/03/2018 | 16:36 Ştiri
Kovesi: Câte miliarde de euro trebuie să intre la bugetul statului în urma anchetelor DNA și de ce întârzie recuperarea prejudiciilor

Peste un miliard de euro trebuie să intre în bugetul statului în urma anchetelor DNA, a declarat, marți, șefa Direcției Anticorupție, Laura Codruța Kovesi.

Statul are de recuperat această sumă în urma celor aproape 1000 de hotărâri judecătorești obținute de DNA. Kovesi este, însă, nemulțumită de eficiența instituțiilor care trebuie să pună în aplicare deciziile instanțelor și subliniază că doar 10% din sumă a intrat până acum la buget.

Din 2013, în ultimii cinci ani, procurorii DNA au indisponibilizat bunuri și valori de 2 miliarde de euro. Au rămas definitive 992 hotărâri judecătorești în care instanțele s-au pronunțat pentru confiscare de bunuri de peste un miliard de euro. Vorbim de un miliard de euro care trebuie să intre în bugetul statului. Mai departe este atribuția organelor financiare. Urmăream procentul de executare efectivă, era de 10-11 la sută. Dar haideți să ne imaginăm ce se putea face în România cu un miliard de euro”, a declarat Laura Codruța Kovesi, potrivit agerpres.ro.

Procurorul șef al DNA a mai precizat că infractorii preferă închisoarea, cât timp nu li se confiscă averea, iar tot mai mulți își ascund bunurile în străinătate. Însă, DNA a reușit să rezolve și această problemă.

„Am observat tendinţa extrem de interesantă ca inculpaţii să obişnuiască să-şi ascundă bunurile în străinătate, conturi offshore, sau să plece cu totul. Compartimentul de investigaţii financiare înfiinţat în 2015 în DNA a acoperit şi problema asta. 2016 a fost primul în care DNA a sechestrat bunuri din alte state: două proprietăţi în Franţa în valoare de peste 3,5 milioane de euro, două imobile în Spania de peste 500.000 euro şi conturi blocate în Cipru, Germania Elveţia”, a mai spus Kovesi conform sursei citate.

Laura Codruța Kovesi a făcut aceste declarații în cadrul unei conferințe privind recuperarea prejudiciilor, ce a avut loc la Ministerul Justiție, la care a fost prezent și ministrul Tudorel Toader. Aceasta a fost prima în întrevedere între cei doi, după ședința CSM din urmă cu o săptămână, în care procurorii au avizat negativ cererea de revocare a procurorului șef al DNA înaintată de ministrul Justiției.

FOTO: Mediafax