Klaus Iohannis: Sunt decis să facem ce nu s-a mai făcut în România – VIDEO

NewMoney 18/11/2020 | 17:34 Ştiri
Klaus Iohannis: Sunt decis să facem ce nu s-a mai făcut în România – VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că, împreună cu Guvernul, este decis să facă ceea ce nu s-a realizat, de fapt, în România după 1989, să reconstruiască tot sistemul sanitar din temelii, un efort de lungă durată, care însă nu mai poate fi amânat şi care trebuie să demareze imediat ce în Parlament va fi o nouă majoritate. El a precizat că la discuţiile avute cu membri ai Guvernului şi cu specialişti, a fost prezentată o evaluare a reţelelor din secţiile de terapie intensivă şi i-a fost prezentată o analiză a defecţiunilor care pot apărea. De asemenea, preşedintele a solicitat o analiză a contractelor de service şi mentenanţă pentru aparatura din spitale.

”Traversăm o perioadă extrem de dificilă pentru sistemul nostru medical, care a scos în evidenţă toate deficienţele structurale neglijate ani şi ani de zile. Tocmai pentru că ne-am lovit de atât de multe probleme, se lucrează de câteva săptămâni bune la o viziune coerentă în acest domeniu, care să fie transpusă în legi şi reglementări clare. Împreună cu Guvernul, sunt decis să facem ceea ce nu s-a realizat, de fapt, în România după 1989, adică să reconstruim tot sistemul sanitar din temelii. Va fi un efort de lungă durată, care însă nu mai poate fi amânat şi care trebuie să demareze imediat ce în Parlament vom avea o nouă majoritate, responsabilă şi deplin angajată în slujba binelui românilor”, a afirmat preşedintele după întâlnire cu membri ai Guvernului şi cu specialişti.

El a precizat că a avut o discuţie foarte tehnică şi aplicată pe tema echipamentelor medicale şi a reţelelor de electricitate din spitalele publice.

”Am abordat modul lor de întreţinere, un aspect esenţial într-o perioadă cum este cea de acum, de mare presiune pe sistemul medical. La şedinţă au participat reprezentanţi ai Guvernului, dar şi experţi, medici şi ingineri medicali, tocmai pentru a găsi cele mai bune soluţii de rezolvare a problemelor existente. În cadrul acestei întâlniri, specialiştii au prezentat o evaluare naţională a infrastructurii reţelelor de gaze în secţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă din spitalele publice, secţii care, aşa cum ştim, sunt suprasolicitate din cauza numărului mare de cazuri severe de COVID-19 pe care trebuie să le gestioneze”, a declarat preşedintele.

El a anunţat că i-a fost prezentată inclusiv o analiză a disfuncţionalităţilor şi defecţiunilor care pot apărea pe perioada de funcţionare a acestor aparate, cu exemple punctuale de la nivelul diferitelor spitale din ţară care au secţii sau compartimente de Terapie Intensivă.

”Pentru a avea o imagine cât mai corectă asupra situaţiei la zi, am solicitat Ministerului Sănătăţii şi experţilor o analiză a contractelor de service şi mentenanţă pentru echipamentele şi aparatura medicală din dotarea spitalelor publice. Este evident că, în condiţiile asigurării necesarului de medicamente, materiale sanitare şi a acoperirii cheltuielilor salariale, fondurile pentru service-ul şi mentenanţa aparaturii sunt masiv subdimensionate şi adeseori insuficiente”, a relatat Iohannis, subliniind că ”discuţia a fost extrem de utilă şi au fost identificate deja câteva soluţii concrete, care vor fi preluate de autorităţi şi puse în aplicare”.

El a declarat că în primul rând, este necesară modernizarea sistemelor de gaze medicinale, în special oxigen, şi a reţelelor electrice.

”Aici am găsit împreună soluţia pregătirii unui program de finanţare bine pus la punct, folosindu-ne de fondurile europene, o resursă foarte valoroasă şi la îndemână pentru dezvoltarea sistemului medical din România”, a precizat Klaus Iohannis,

În al doilea rând, se impune regândirea instrumentelor legislative şi financiare care să permită o susţinere a sistemului de service şi mentenanţă a tehnicii spitaliceşti, iar un rol important îl are resursa umană, inginerii medicali, care trebuie valorificaţi şi implicaţi mai mult în partea de funcţionare spitalicească.

Aceste aspecte vor fi incluse în pachetul de legi privind reforma din sănătate, aflat în plin proces de elaborare la Ministerul Sănătăţii, conform lui Klaus Iohannis..

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat din nou miercuri o şedinţă la Palatul Cotroceni pentru evaluarea şi prezentarea măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19. La întrunire au participat premierul, ministrul Sănătăţii, şeful DSU şi mai mulţi specialişti. Încă de marţi, şeful statului a anunţat tema şedinţei, discuţiile fiind axate pe echipamentele necesare în spitale şi reţelele electrice aferente, ca urmare a incendiului produs la sfârşitul săptămânii trecute la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, soldat cu moartea a 10 pacienţi şi cu rănirea gravă a unui medica care a încercat să-i salveze.

Pe lista celor invitaţi la Cotroceni au figurat: prim-ministru Ludovic Orban; ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru; şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat; dar şi vicepreşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, prof. dr. Dorel Săndesc; şeful Secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă I, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila”, Col. Dr. Dan Corneci; managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”, dr. Emilian Imbri; lector la Facultatea de Inginerie Medicală din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti, Elena Ovreiu.