Klaus Iohannis se retrage din cursa pentru șefia NATO (SURSE)

Elena Marinescu 14/06/2024 | 11:17 Ştiri
Klaus Iohannis se retrage din cursa pentru șefia NATO (SURSE)

Ca urmare a faptului că nu a reușit să obțină sprijin, Klaus Iohannis urmează să se retragă din cursă înaintea summit-ului NATO, care va avea loc la Washington, potrivit unor surse citate de Antena 3 CNN.

Summit-ul NATO va avea loc la Washington în perioada 9-11 iulie, dar președintele Klaus Iohannis își va face publică decizia înaintea evenimentului.

La acest summit va fi ales noul secretar general al Alianţei, în condiţiile în care în toamna acestui an expiră mandatul actualului secretar general, Jens Stoltenberg.

Președintele Klaus Iohannis a intrat în cursa pentru funcția de secretar general al NATO, dar nu a reușit să obțină sprijinul țărilor aliate. Marele favorit olandezul Mark Rutte, susținut de majoritatea liderilor NATO, inclusiv de către SUA.

Anunțul candidaturii lui Klaus Iohannis la șefia NATO

„Ne aflăm într-un context de securitate în care cred că este momentul ca țara noastră să-și asume o și mai mare responsabilitate în cadrul structurilor de conducere euro-atlantice.

Este o aspirație legitimă a unui stat care a cunoscut în ultimele două decenii transformări radicale și care ar putea contribui cu această experiență la conturarea unei noi viziuni asupra modului în care putem răspunde rapid și eficient unei game variate și complexe de provocări și amenințări.

Avem o înțelegere profundă, inclusiv din perspectiva provocărilor istorice cu care s-a confruntat regiunea noastră, asupra actualei situații de securitate, situație dezechilibrată de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Totodată, cred că NATO are nevoie, la rândul său, de o reînnoire a perspectivei asupra misiunii sale.

Europa de Est are o contribuție valoroasă în discuțiile și deciziile adoptate în cadrul NATO. Cu o reprezentare echilibrată, puternică și influentă din această regiune, Alianța va putea lua cele mai bune decizii, care să răspundă nevoilor și preocupărilor tuturor statelor membre. Pentru toate aceste motive, am decis să intru în competiție pentru funcția de Secretar General al NATO.

Îmi asum această candidatură în numele României cu toată responsabilitatea, iar această decizie are la bază performanța României, experiența acumulată pe parcursul celor două mandate de Președinte al României, înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, și în special regiunea noastră, și angajamentul meu ferm față de valorile și obiectivele fundamentale ale NATO”, spunea Klaus Iohannis, la momentul depunerii candidaturii.