Klaus Iohannis: Şcolile intră în vacanţă două săptămâni. Masca devine obligatorie peste tot. Cei nevaccinaţi vor avea o sumedenie de restricţii

Elena Marinescu 20/10/2021 | 19:25 Ştiri
Klaus Iohannis: Şcolile intră în vacanţă două săptămâni. Masca devine obligatorie peste tot. Cei nevaccinaţi vor avea o sumedenie de restricţii

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri seara, după discuţiile de la Palatul Cotroceni cu actorii guvernamentali implicaţi în gestionarea pandemiei, că în perioada următoare vor fi instituite o serie de restricţii anti-COVID, dată fiind transmiterea comunitară extinsă a tulpinii Delta care face ca cifrele să fie din ce în ce mai alarmante.

Potrivit președintelui, românii nu ar trebui să îi creadă pe cei care spun că vaccinarea ar fi periculoasă. „Am discutat despre vaccinare, despre școli și despre restricții. Vreau să fiu foarte clar din capul locului: dacă vrem să se oprească pandemia, singura soluție este vaccinarea. Știu că sunt mulți care încearcă să vă spună că nu e așa.

Haideți să vedem ce se întâmplă în restul lumii. În vestul Europei, unde lumea s-a vaccinat, restricțiile s-au relaxat. La noi s-a declanțat o adevărată catastrifă. Dragi români, dacă vreți să terminăm cu această pandemie, vaccinați-vă. Dacă vreți să nu ajungeți la spital și la ATI, vaccinați-vă. Nu îi credeți pe cei care vă mint că ar fi periculos. Singurul lucru care se întâmplă dacă vă vaccinați este că scăpați de forme grave ale bolii”, a declarat Iohannis.

 

Klaus Iohannis a transmis că persoanele nevaccinate vor fi suspuse unor restricții: ”Guvernul va hotărî vineri, cel târziu, ce restricții intră în vigoare. Câteva exemple: Va fi restricționată circulația noaptea, excepție făcând cei vaccinați sau cu legitimație de serviciu. În timpul zilei, accesul va fi permis accesul la diferite activități numai cu certificatul verde, iar cei nevaccinați vor avea o sumedenie de restricții”, a spus Klaus Iohannis.

Potrivit şefului statului, elevii din învăţământul colar şi liceal vor intra în vacanţă timp de două săptămâni. ”Şcolile sunt puternic afectate, este evident, prin elevi şi prin personal, profesori, care se îmbolnăvesc. În mod normal, de luni ar fi vacanţă pentru cei mici. S-a decis astăzi ca această vacanţă să fie valabilă nu numai pentru primar ci şi pentru gimnaziu şi liceu, pentru două săptămâni. Când vorbim de protecţia individuală, începând cu luni, masca va devein obligatorie peste tot, şi în interior şi în exterior, şi în târguri şi la cinema, şi dacă vă plimbaţi pe stradă, este obligatoriu să aveţi mască”, a declarat preşedintele.

El a adăugat: ”Este regretabil, dar trebuie să instituim restricţii care intră în vvigoare de luni, Guvernul va hotărî concret ce restricţii intră în vigoare, după ce experţii în materie vor stabili aceste norme şi le vor transpune juridic, Câteva exemple. De exemplu, va fi restricţionată circulaţia noaptea, excepţie făcând cei vaccinaţi”.

Conform lui Iohannis, în timpul zilei, la majoritatea activităţilor, accesul va fi permis doar cu certificatul verde. ”Cei nevaccinaţi vor avea o sumedenie de restricţii”, a avertizat el.