Klaus Iohannis: Purtaţi mască, păstraţi distanţa ca să scăpăm de această pandemie

Elena Marinescu 12/08/2020 | 18:33 Ştiri
Klaus Iohannis: Purtaţi mască, păstraţi distanţa ca să scăpăm de această pandemie

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, o şedinţă cu premierul Ludovic Orban şi ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, pe tema rectificării bugetare. După şedinţă, Iohanns a afirmat că avem din nou un record de infectări cu noul coronavirus, ceea ce este ”mult prea mult”.

”Avem un record total nedorit. Este prea mult, este mult prea mult şi vă invit pe toţi – purtaţi mască, păstraţi distanţa ca să scăpăm de această pandemie.”, a afirmat Klaus Iohannis, la începutul declaraţiei de presă. Şeful statului a atras atenţia, în context, că în acest moment, în UE nu există un vaccin aprobat.

Preşedintele a precizat că a discutat cu ministrul sănătăţii pe tema pandemiei. ”În acest context, am discutat azi la prânz cu ministrul Sănătăţii, fiindcă am observat un interes deosebit pentru evoluţia epidemiei, dar şi pe tema vaccinurilor combaterii acestei boli. E important pentru români să ştie că la acest moment în UE nu există un vaccin aprobat, însă UE sprijină mai multe proiecte de cercetare şi sperăm ca în viitorul apropiat să beneficiem de un vaccin. România s-a înscris la prima etapă pentru 10 milioane de doze de vaccin, atunci când el va fi disponibil în UE. Nu există încă un vaccin aprobat la nivelul UE. E o temă care, din păcate, va reveni, e o temă care uşor înţeles produce îngrijoare”, a mai declarat Iohannis.

Şeful statului a afirmat că, în contextul alegerilor locale şi al începutului anului şcolar, ”trebuie să ne asigurăm că toate măsurile pentru a proteja sănătatea cetăţenilor sunt luate”. ”În acest sens am vrut să ştiu foarte detaliat de la ministrul Sănătăţii ce măsuri sunt pregătite”, a mai afirmat Iohannis.

„Dacă se iau măsuri stricte se pot ţine alegeri”

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că, dacă se iau măsuri stricte se pot ţine alegeri, dar că numărul critic de îmbolnăviri Covid-19 de la care nu mai pot avea loc alegerile va fi anunţat de Ministerul Sănătăţii şi de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Iohannis a fost întrebat miercuri, în conferinţa de presă, care ar fi numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus care ar putea duce la amânarea alegerilor. “Acum asta cu am fost acuzat sună puţin ciudat. Aşa funcţionează democraţia. Din când în când se ţin alegeri. Ele trebuiau ţinute în iunie. Nu s-au putut ţine atunci fiindcă nu s-a găsit o cale de organizare cu măsuri suficiente. Acum Parlamentul a stabilit pe 27 septembrie alegerile. Asta nu am stabilit nici eu, nici Guvernul, asta să fie clar în caz că cineva acuză pe cineva. Dacă se iau măsuri sanitare stricte, se pot ţine alegeri. Însă care e numărul critic când nu se mai pot ţine alegeri, asta trebuie să ne spună Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului a subliniat că data de 27 septembrie, stabilită pentru desfășurarea alegerilor, a fost decisă de Parlament, nu de PNL.