Klaus Iohannis: Orice persoană susţinută de o majoritate parlamentară poate să devină premier – VIDEO

Andrei Dumitru 06/10/2021 | 12:31 Ştiri
Klaus Iohannis: Orice persoană susţinută de o majoritate parlamentară poate să devină premier – VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, referitor la nominalizarea unui nou prim-ministru, că orice persoană care are susţinerea unei majorităţi parlamentare poate deveni premier. Chestionat dacă Ludovic Orban ar putea fi luat în calcul ca variantă de şef al Executivului, şeful statului a precizat: „Din informaţiile mele, politica partidelor se face în forurile partidelor şi nu în presă”. Iohannis a adăugat că nu exclude niciun pas constituţional, întrebat despre posibilitatea ajungerii la alegeri anticipate.

„Orice persoană susţinută de o majoritate parlamentară poate să devină premier. Nu este nicio piedică”, a explicat Klaus Iohannis, după participarea miercuri la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest de la Brdo, Slovenia, întrebat dacă mai există posibilitate ca Florin Cîţu să fie nominalizat premier în vreo formulă de Guvern.

Chestionat dacă Ludovic Orban este luat în calcul ca propunere de premier, şeful statului a răspuns: „Din informaţiile mele, politica partidelor se face în forurile partidelor şi nu în presă”.

Întrebat mai departe dacă nu exclude varianta alegerilor anticipate, preşedintele Iohannis a spus: „Nu exclud niciun pas constituţional, dar orice am face trebuie să ducă la o soluţie, ori soluţia, indiferent cum abordăm, trebuie să fie formarea unui Guvern care rezolvă problemele României şi ale românilor. Acesta e scopul politicii”.

Preşedintele Klaus Iohannis a explicat și motivul pentru care consultările cu partidele vor avea loc abia săptămâna viitoare.

„Eu cred că este nevoie de zile bune până când toată lumea coboară cu picioarele pe pământ, fiindcă această criză este diferită de alte crize guvernamentale. (…) Doar prin maturitate şi nu prin ţâfnă se rezolvă această criză guvernamentală”, a spus Iohannis.

Un număr de 41 de parlamentari, susţinători ai fostului preşedinte Ludovic Orban, au transmis, marţi, o scrisoare deschisă în care se precizează că acesta este cea mai potrivită persoană să negocieze refacerea coaliţiei de guvernare, fiind „reprezentantul PNL care se bucură de cea mai mare autoritate publică, de cea mai vastă experienţă politică şi guvernamentală, dovedite în calitate de prim-ministru”.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marţi seară, că social-democraţii vor, fie să se refacă „alianţa perdanţilor”, dar aceştia se vor certa din nou în două-trei luni, fie să se declanşeze alegeri anticipate. Potrivit lui Ciolacu, PSD nu va negocia cu PNL.