Klaus Iohannis: Ne îndreptăm spre un guvern PNL. Când va fi anunțat noul premier

NewMoney 11/10/2019 | 14:50 Ştiri
Klaus Iohannis: Ne îndreptăm spre un guvern PNL. Când va fi anunțat noul premier

Președintele Klaus Iohannis a declarat, după consultările cu partidele parlamentare, că soluția care se prefigurează este a unui guvern PNL sau în jurul PNL.

La discuțiile cu președintele au fost reprezentanții PNL, USR, UDMR, PMP, ai partidului lui Victor Ponta, ai ALDE și minorităților naționale și au lipsit cei de la PSD.

Klaus Iohannis: PSD nu a înțeles nimic din evoluția politică

„PSD a confirmat că nu a înţeles nimic din evoluţia politică şi din dorinţa românilor, au lipsit de la consultări. Au lipsit nemotivat, adică au chiulit. Acum e nevoie să se instaleze urgent un nou guvern, un guvern pe care l-am numit un guvern de tranziţie, fiindcă indiferent dacă vom avea sau nu anticipate sau alegeri la termen va fi un guvern care va fi în funcţie o perioadă relativ scurtă. Orice zi cu acest guvern interimar pesedist este o zi pierdută pentru România şi pentru români. Eu prefer un guvern politic şi nu voi căuta altă soluţie decât un guvern politic (…)”.

„PNL a spus foarte clar că e dispus să preia guvernarea. Toate celelalte formaţiuni au afirmat că vor sprijin într-o formă sau alta o astfel de abordare Aşa că de pe acum deja este destul de clar că ne îndreptăm înspre un guvern PNL sau în jurul PNL”, a afirmat preşedintele Iohannis la finalul consultării cu cu partidele politice.

„Constituția nu favorizează alegerile anticipate”

Constituţia nu favorizează alegerile anticipate, a explicat Iohannis, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

„Personal eu sunt în favoarea alegerilor anticipate, dar după prezidenţiale. Vreau să explic puţin de ce fac această remarcă. Constituţia României nu favorizează alegeri anticipate. Ele se realizează foarte greu şi numai cu acordul şi sprijinul concret al unei majorităţi. (…) Sunt dispus să mă implic, după alegerile prezidenţiale, într-o discuţie aşezată, onestă cu toate partidele politice, pentru a găsi cea mai bună soluţie”, a declarat şeful statului.

Preşedintele a menţionat că, dacă în Parlament ar cădea succesiv două propuneri de Guvern, actualul Cabinet, condus de Viorica Dăncilă, ar rămâne în funcţie.

Președintele a anunţat că cel mai târziu marţi va desemna un premier.


FOTO: Presidency.ro