Ştiri

Klaus Iohannis, discuţie cu Volodimir Zelenski, la Vilnius: Am reiterat sprijinul ferm pentru Ucraina

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a avut o discuţie substanţială, la Vilnius, cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, în care a reiterat sprijinul ferm al României pentru Ucraina.

„Discuţie substanţială cu preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski, în marja participării la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări la Vilnius. Am reiterat sprijinul ferm pentru Ucraina, în toate privinţele relevante şi determinarea noastră de a consolida conectivitatea regională, cooperarea transfrontalieră durabilă şi securitatea energetică”, a scris Klaus Iohannis pe reţeaua X, fostă Twitter.

Parlamentul de la Kiev a adoptat legea privind mobilizarea în armată

Între timp, Parlamentul de la Kiev a adoptat joi un proiect de lege care înăspreşte mobilizarea în forţele armate, informează AFP, care apreciază că este vorba despre un text controversat pentru că nu prevede şi un termen de lăsare la vatră pentru militari.

„Gata! Legea privind mobilizarea a fost adoptată. 283 (de deputaţi au votat) pentru”, a anunţat pe Telegram parlamentarul ucrainean Oleksii Goncearenko.

Ucraina, care se confruntă cu o lipsă de voluntari pentru armată, lucra la acest text de luni de zile, plin de controverse, după mai mult de doi ani de război împotriva invadatorului rus.

Sancţiuni mai dure pentru cei care încearcă să evite mobilizarea

Documentul, care înăspreşte sancţiunile pentru cei care încearcă să evite mobilizarea, a provocat scandal din cauza eliminării în ultima clipă a unei clauze ce prevede lăsarea la vatră a militarilor care şi-au servit patria timp de 36 de luni, o lovitură dură pentru militarii care luptă pe front de peste doi ani.

Armata ucraineană, slăbită de o contraofensivă ratată în timpul verii lui 2023 şi din cauza unui ajutor occidental ce se epuizează, încearcă să respingă atacurile ruse pe numeroase puncte ale frontului, potrivit sursei citate de Agerpres.

Pentru aceasta, ea are nevoie de oameni şi de muniţii. În condiţiile în care avea probleme în a găsi voluntari, Ucraina a extins mobilizarea, reducând de la 27 la 25 de ani vârsta celor ce pot fi încorporaţi.

De acum, sancţiunile pentru cei care încearcă să scape de mobilizare vor fi înăsprite. Peste 4.000 de amendamente au fost depuse după ce textul a fost adoptat în primă lectură în februarie. Documentul conţine şi prevederi care uşurează procedurile de înrolare, prin crearea unui sistem digital dedicat.

Elena Marinescu

Recent Posts

Zelenski, nemulţumit că ajutorul occidental pentru Ucraina vine prea lent

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat nemulţumit de faptul că aliaţilor occidentali le ia prea…

10 ore ago

UNSAR: Nu va exista coplata la RCA

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) transmite că un aşa-numit…

11 ore ago

Judecătorii au dat verdictul: Moştenitorii au dreptul să obţină informaţii protejate de secretul bancar

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că moştenitorii au dreptul să obţină informaţii…

12 ore ago

2 trilioane de dolari sunt spălaţi anual la nivel global

Organismele internaţionale de profil estimează că între 800 de miliarde şi 2 trilioane de dolari…

13 ore ago

Câţi bani au cheltuit până acum partidele în campania electorală?

Reprezentanţii Expert Forum au analizat datele legate de finanţarea campaniei electorale, publicate de către AEP,…

14 ore ago

CPI cere un mandat de arestare pentru Netanyahu

Curtea Penală Internaţională (CPI) a anunţat luni că a emis un mandat de arestare pe…

15 ore ago

Acest website folosește cookies