Klaus Iohannis dă semnalul în problema Schengen: Există posibilitatea ca această decizie să fie amânată

Elena Marinescu 23/11/2022 | 17:07 Ştiri
Klaus Iohannis dă semnalul în problema Schengen: Există posibilitatea ca această decizie să fie amânată

„Dacă din varii motive nu vom reuși până pe 8 decembrie să avem o certitudine că lucrurile sunt clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată”, a declarat Klaus Iohannis despre aderarea României la spațiul Schengen.

El precizează că ministrul de Interne, Lucian Bode, va merge la Viena „să aibă întâlniri tehnice, clare cu omologul de acolo”. „Cred că s-a vehiculat prea repede termenul de 8 decembrie ca termen final. 8 decembrie este prima posibilitate când această chestiune poate fi discutată. Interesul meu, al nostru este ca atunci când se votează să avem un vot clar pentru accesul la Schengen.

Nu e util să forțăm un vot care nu este, poate, cel așteptat. Șansele României sunt relativ bune. Sunt state membre care mai au întrebări pentru noi, pentru sistemul Schengen… Sunt întrebări legitime și noi suntem pregătiți să dăm răspunsurile.

Este de dorit ca până la Consiliul JAI întrebările să primească răspuns. Dacă din varii motive nu vom reuși până pe 8 decembrie să avem o certitudine că lucrurile sunt clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată cu o lună sau cu două luni până când toată lumea va fi convinsă că nu suntem o vulnerabilitate”, a mai spus președintele, potrivit Mediafax.