Klaus Iohannis critică acordul MAI-BOR: ”Staţi acasă! Altfel, după sărbători, vom avea înmormântări” – VIDEO

NewMoney 15/04/2020 | 12:26 Ştiri
Klaus Iohannis critică acordul MAI-BOR: ”Staţi acasă! Altfel, după sărbători, vom avea înmormântări” – VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că, din păcate, nu avem nicun motiv de relaxare, avem 20 de morţi în 24 de ore. Cuvântul de ordine este ”Staţi acasă”.

„Voi solicita ministrului de Interne şi premierului să revină asupra acordului MAI – BOR„, a spus Iohannis.

”Este regretabil să observăm şi în viaţa publică că de multe ori cele mai bune intenţii creează cele mai mari complicaţii. Aşa se întâmplă şi cu un aşa-zis acord între MAI şi BOR. Intenţiile poate sunt bune, dar nu s-a înţeles.  Nu e cazul să ne relaxăm, iar explicaţiile care s-au dat au fost prea optimiste. Încep o şedinţă în cadrul căreia voi solicita premierului Orban şi ministrului Vela să revină asupra acestui acord şi să găsească o formulă prin care oamenii să stea acasă şi să se respecte prevederile din ordonanţele militare”, a anunţat preşedintele înaintea întâlnirii cu şeful Executivului şi cu mai mulţi miniştri, precum şi cu şeful Departamentului pentur Situaţii de Urgenţă Raed Arafat.

Preşedintele a argumentat că astăzi suntem în prima zi din starea de urgenţă prelungită şi din păcate nu avem niciun motiv de relaxare. Avem peste 7200 de persoane infectate, avem de ieri până astăzi 20 de persoane care au murit, avem de ieri până astăzi 340 de persoane în plus infectate cu coronavirus, deci, nici vorbă de relaxare, iar cuvântul de ordine este ”Staţi acasă!”

”Eu vă spun ce vă spun şi medicii, ce spun experţii, ce spune OMS: Staţi acasă! Altfel, după sărbători, vom avea înmormântări”, a conchis Iohannis.

Ministrul de Interne Marcel Vela a prezentat marţi seară acordul semnat între Ministerul Afacerilor Interne şi Patriarhie privind acţiunile cu ocazia Paştelui. Lumina Sântă de la Ierusalim va fi distribuită de către voluntari şi de patrulele existente sub coordonarea MAI aflate în misiune.

”Am semnat un acord de susţinere şi sprijin din partea tuturor forţelor pentru stabilirea unor acţiuni comune. Având în vedere dorinţa de a se oferi Sfinte Paşti şi Lumina Sfântă s-a stabilit:  pâinea binecuvântată în formă de mici prescuri, sfinţită în joia mare, va fi distribuită credincioşilor vineri şi sâmbătă, in intervalul 7- 17, în toare parohiile, în locuri special amenajate, în afara lăcaşurilor de cult, de către personalul bisericii şi voluntari, cu măsuri de protecţie, cu distanţa specficată ca la magazinele alimentare. În declaraţia pe propria răspundere, credincioşii vor trece”ridicarea Sfintelor Paşti” şi vor preciza numele lăcaşului de cult”, a precizat ministrul.

Ministrul de Interne Marcel Vela a declarat miercuri că atât preşedintele, cât şi premierul au fost de acord cu protocolul semnat cu Biserica Ortodoxă care stabileşte modul în care oamenii vor primi lumină în noaptea de înviere, dar şi regulile de împărţire a Sfintelor Paşti. Vela a precizat că avea informaţii că primari PSD incitau oamenii să meargă în număr mare la biserică, motiv pentru care a decis să ia aceste măsuri, la propunerea Bisericii.