VIDEO Klaus Iohannis, apel la candidați înainte de debutul campaniei: Nu îi expuneți pe oameni pericolului infectării

Elena Marinescu 26/08/2020 | 18:42 Ştiri
VIDEO Klaus Iohannis, apel la candidați înainte de debutul campaniei: Nu îi expuneți pe oameni pericolului infectării

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni, că organizarea scrutinului electoral este „esențial”, pentru că „democrația nu poate fi suspendată”. De asemenea, șeful statului a făcut apel la actorii politici să desfășoare o campanie electorală responsabilă cu respectarea tuturor regulilor care limitează răspândirea coronavirusului.

„Pe 27 august debutează campania electorală. Este pentru prima dată când scrutinul și campania se vor desfășura în condiții excepționale. O premieră pe care nu și-a dorit-o nimeni dar la care trebuie să ne adaptăm cât mai bine cu putință. Obiectivul principal este să organizăm evenimentele din campanie și scrutinul în condiții de maximă siguranță sanitară.

Acest lucru este posibil dacă vom respecta cu toții un set de reguli și măsuri care să asigure desfășurarea optimă a scrutinului. Există precedente. Sunt țări care au organizat alegeri. Un scenariu cu risc zero nu există, dar dacă toate aceste măsuri sunt înțelese riscul poate fi redus la un minim. Am solicitat Guvenrului să organizeze o campanie de informare astfel încât lumea să știe ce trebuie să facă.

Fac un apel la responsabilitate. Mă adresez candidaților și echipelor de campanie: respectați toate aceste reguli și nu îi expuneți pe oameni pericolului infectării. Nici un obiectiv electoral nu e mai important decât sănătate.

Toate aceste proceduri elaborate de Guvern și de AEP sunt gândite pentru a facilita accesul la urne a fiecărui cetățean în condiții de siguranță. Alegeri în absența unei campanii nu pot fi imaginate într-o democrație, cum de asemenea e deunător să amâni pe termen nedefinit alegerile. Acestea reprezintă fundamentul democrației.

Democrația nu poate fi suspendată fiindcă ea ne garantează toate drepturile și libertățile de care ne bucurăm.

Să nu uităm că alegerile au fost amânate. Acum știm care sunt măsurile de protecție care limitează răspândirea coronavirusului și vedem că funcționează. De aceea putem avea un proces corect.

Dragi români, este important ca voi să decideți cine va conduce comunitatea în care trăiți. Să alegeți în cunoștiință de cauză pe cei care pot aduce dezvoltarea. Vreau să subliniez că este esențial să facem tot ce ține de noi pentru ca și democrația să fie protejată în această perioadă dificilă.

Printre efectele nocive ale acestei pandemii nu trebuie să lăsăm să se adauge și un deficit de reprezentativitate”, a spus președintele Klaus Iohannis.