Kiwi.com: 44% dintre români preferă să călătorească alături de partenerul de viață

Andrei Dumitru 16/02/2023 | 11:34 Timp Liber
Kiwi.com: 44% dintre români preferă să călătorească alături de partenerul de viață

În luna octombrie a anului trecut, Kiwi.com a comandat un studiu*, realizat de STEM/MARK, despre obiceiuri de călătorie, cu respondenți din România, dar și alte țări din Europa Centrală (Republica Cehă, Slovacia, Ungaria și Polonia). Compania de travel-tech oferă informații despre motivele pentru care românii aleg să călătorească în alte țări, cu cine călătoresc, dar și ce fac atunci când merg în vacanță.

În căutarea experiențelor culturale

 • Mai mult de jumătate dintre români – 56.4% – spun că motivul principal pentru care călătoresc în alte țări este experiența culturii locale și a stilului de viață din diferite țări: merg la restaurante locale, baruri, evenimente, iau pulsul cultural, dar și pentru a exersa sau învăța limba locală;
 • 43.6% vizitează doar atracțiile turistice, monumentele istorice sau merg pe jos prin oraș, fără a interacționa cu localnicii.

În vreme ce 34.6% dintre români călătoresc pentru a vizita prieteni sau rude care locuiesc în străinătate, 22.7% vor să pornească într-o aventură și să cunoască alți călători.
19.3% dintre români călătoresc pentru a participa la evenimente culturale (expoziții, concerte, festivaluri de muzică, muzee), iar alți 8.8% călătoresc pentru a participa la evenimente sportive. Nu în ultimul rând, 13.9% dintre turiștii români vor doar să se relaxeze, fiind mai puțin interesați de cultura locală sau atracții turistice.

Românilor nu le place să călătorească singuri

 • 44% dintre români spun că partenerul de viață este principalul partener de călătorii;
 • 36.6% spun că, atunci când merg în vacanță, călătoresc alături de întreaga familie;
 • 9.2% călătoresc cu grupul de prieteni;
 • Doar 9.8% dintre români călătoresc singuri.

Când vine vorba de călătorii pe cont propriu, 60.4% dintre români au spus că nu călătoresc singuri niciodată și nici nu vor să încerce, în timp ce 25.1% au spus că deși nu călătoresc pe cont propriu, ar vrea să o facă, iar 14.5% sunt confortabili cu ideea de a merge singuri în vacanță (un procent considerabil mai mic comparativ cu media de 26.4% la nivelul țărilor incluse în studiu).

Întrebați ce i-ar motiva să călătorească pe cont propriu sau să încerce, 42% dintre respondenții români au spus că principalul motiv din spatele acestei decizii ar fi libertatea de a-și seta propriul buget și de a-și planifica activitățile pe cont propriu, 27.6% ar alege o vacanță pe cont propriu pentru a avea o experiență mai autentică, cunoscând localnici în timp ce află mai multe despre cultura locală.
14.4% dintre cei intervievați de Kiwi.com au spus că aleg să călătorească pe cont propriu sau ar alege să călătorească în acest fel pentru că merg la rude sau prieteni, iar 13.2% au spus că așa le-ar fi mai ușor să cunoască oameni noi.

Ce fac românii în vacanță?

Conform studiului, întrebați care sunt lucrurile pe care le fac mereu atunci când merg în vacanță:

 • 73.3% dintre români au spus că fac fotografii pe care le păstrează ca amintire;
 • 61.9% caută locuri în care pot încerca gastronomia locală;
 • 38.5% caută locuri în care pot încerca gastronomia locală de unde să posteze imagini cu mâncare pe rețelele sociale;
 • 34% au spus că mereu se așează într-o cafenea și observă cum se desfășoară viața locală;
 • 17.3% postează Stories pe Instagram sau Facebook pentru a le arăta tuturor unde se află;
 • 6.5% fac videos pentru TikTok pentru a ajunge pe pagina For You.

Numai 8.5% dintre români au spus că mereu caută cele mai bune locuri pentru viața de noapte în orașele pe care le vizitează.

Comparativ cu media de 11% la nivelul țărilor incluse în studiu, doar 3.5% dintre români au spus că încă practică vechiul obicei de a trimite cărți poștale din vacanță.

*Studiul a fost realizat de STEM/MARK la comanda Kiwi.com, între 14 și 24 octombrie 2022, pe un eșantion de 5054 de respondenți din Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Polonia și România, care călătoriseră în străinătate de cel puțin două ori în ultimii 6 ani.