VIDEO Moment istoric: Kim Jong-un a trecut granița și s-a întâlnit cu președintele sud-coreean

Gabriel Bucur 27/04/2018 | 09:18 Ştiri
VIDEO Moment istoric: Kim Jong-un a trecut granița și s-a întâlnit cu președintele sud-coreean

Kim Jong-un a devenit primul lider nord-coreean a ajuns în Coreea de Sud, după ce, vineri dimineață (ora locală), a trecut linia de demarcație militară, care separă cele două ţări de la sfârşitul războiului din peninsulă din 1953, și s-a întâlnit cu președintele sud-coreean Moon Jae-in, scrie BBC.

Preşedintele Coreei de Sud l-a întâmpinat pe liderul de la Phenian chiar la graniţă. Momentul a fost cu atât mai încărcat de semnificații dat fiind că și Kim Jong-un l-a invitat pe Moon Jae-in să pășească de cealaltă parte a liniei de demarcație, în partea nord-coreeană, iar, astfel, cei doi şi-au strâns mâna în ambele părţi ale graniţei. Kim Jong-un și Moon Jae-in au fost întâmpinaţi în Coreea de Sud de o gardă de onoare în costume tradiţionale. Liderii au mers apoi la Casa Păcii în Panmunjom, o clădire în zona demilitarizată dintre cele două ţări.

„Acum începe o nouă istorie – o eră a păcii”, se arată în mesajul scris de Kim în cartea de oaspeţi de la Casa Păcii. De asemenea, Kim a glumit făcând referire la faptul că a adus faimoşii tăiţei reci nord-coreeni la întâlnire: „Sper că vă veţi bucura de tăiţeii pe care i-am adus”.

La începutul summitului, cei doi lideri de stat au făcut câteva declaraţii în faţa camerelor. Kim a spus că îşi doreşte discuţii „sincere” despre problemele actuale şi că speră că summitul va avea un „deznodământ bun”. „Sper să scriem un nou capitol despre noi, este un punct de începere. Vom face un nou început. A durat 11 ani pentru ca acest moment istoric să se întâmple. Mergând aici, m-am întrebat de ce a durat atât de mult. În timpul întâlnirii de astăzi, sper că nu ne vom întoarce la început şi că vom implementa ce am discutat de data aceasta. Sper că ne vom ridica aşteptărilor pe care ceilalţi le au de la noi şi sper că vor exista acorduri care să îndeplinească acele aşteptări”, a adăugat Kim.

Citiți și: VIDEO Kim Jong-un s-a întâlnit cu președintele Chinei, în prima sa vizită în străinătate de când conduce Coreea de Nord

Au urmat declaraţiile liderului sud-coreean. „Sper că toată lumea este atentă la primăvara care se întinde peste Peninsula Coreeană. Este o mare responsabilitate pe umerii noştri. Oamenii din întreaga lume au speranţe mari. Vizita dumneavoastră face linia de demarcaţie un simbol al păcii, nu al diviziunii. Dialogul nostru şi discuţiile de astăzi vor fi foarte sincere. În sfârşit putem avea dialogul pe care nu l-am avut în ultima decadă”, a declarat Moon Jae-in.

Întâlnirea este cea de-a treia de acest tip după summiturile din 2000 şi 2007, din Coreea de Nord, și este rezultatul unor relaţii dintre cele două Corei îmbunătățite în ultimele luni.

Kim Jong-un – Moon Jae-in: cum decurge întâlnirea istorică

Kim Jong-un şi Moon Jae-in au încheiat prima rundă de discuții la Panmunjon, în zona demilitarizată de la frontiera dintre cele două Corei. Kim a revenit pe teritoriul Coreei de Nord, într-o limuzină neagră, bine păzită. Discuţiile au durat aproape două ore, după ceremoniile iniţiale şi declaraţiile optimiste făcute în faţa presei de cei doi oficiali.

„Cei doi lideri au avut un dialog sincer cu privire la denuclearizarea și stabilirea păcii permanente în Peninsula Coreeană și dezvoltarea legăturilor dintre cele două țări”, a precizat purtătorul de cuvânt al biroului prezidențial de la Seul, potrivit The Telegraph.

Programul zilei continuă cu prânzul, pe care Kim şi Moon nu îl iau însă împreună. Ei se vor întâlni din nou abia după-masă (ora locală) şi vor relua dialogul după ce vor planta un copac la frontieră. Principalul subiect al discuţiilor este programul nuclear controversat al Coreei de Nord.

 

 


FOTO: captură video / CBSN

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.