Kim Jong-un a ordonat executarea a cinci oficiali nord-coreeni după eșecul summitului cu Donald Trump

NewMoney 31/05/2019 | 11:36 Ştiri
Kim Jong-un a ordonat executarea a cinci oficiali nord-coreeni după eșecul summitului cu Donald Trump

Emisarul nord-coreean în dosarul nuclear în Statele Unite, Kim Hyok Chol, a fost executat în cadrul unei epurări a unor oficiali ce au coordonat negocieri în vederea summitului de la Hanoi între dictatorul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele american Donald Trump, soldat cu un eşec răsunător, dezvăluie în ediţia de vineri cotidianul sud-coreean Chosun Ilbo, relatează News.ro.

Kim Hyok Chol a fost executat în martie, pe Aeroportul Mirim, la Phenian, împreună cu patru oficiali de la Ministerul de Externe, acuzaţi cu toţii de spionaj în favoarea Statelor Unite, dezvăluie o sursă citată de cotidian.

„El a fost acuzat de spionaj în favoarea Statelor Unite, după ce a raportat defectuos cu privire la negocieri, fără să înţeleagă corect intenţiile Statelor Unite”, a declaratv sursa citată.

Al doilea summit între Kim şi Trump, în februarie, la Hanoi, în Vietnam, s-a încheiat cu un eşec usturător, cei doi nereuşind să ajungă la vreun acord, din cauza îndemnului american la ”denuclearizarea” totală a Coreei de Nord şi solicitării Phenianului de relaxare a sancţiunilor care i-au fost impuse în acest dosar.

Reuters scrie că nu a fost în măsură să verifice informaţiile dezvăluite de cotidian din surse independente.

Presa a mai dezvăluit, în trecut, execuţii, însă persoanele respective au reapărut ulterior.

Departamentul de Stat american a declarat pentru Reuters că nu deţin informaţii care să confirme aceste dezvăluiri.

Ministerul sud-coreean al Unificării a refuzat să comenteze, iar un oficial de la Casa Albastră a declarat pentru reuters că este nepotrivit să comenteze un subiect fără să-l verifice.

O sursă diplomatică a declarat pentru Reuters că există indicii porivit cărora Kim Hyok Chol şi alţi oficiali au fost pedepsiţi din cauza eşecului summitului din Vietnam prin trimiterea lor în lagăre de reeducare, însă a subliniat că nu există dovezi ale execuţiei acestora.

Kim Yong Chol, mâna dreaptă a lui Kim Jong-un, care a fost omologul secretarului de Stat american Mike Pompeo înaintea summitului de la Hanoi, a fost trimis la un lagăr de reeducare, în provincia Jagang, în apropiere de frontiera cu China, mai dezvăluie Chosun Ilbo.

Colaboratori-cheie ai lui Kim Yong Chol nu au mai fost văzuţi în public după summit, iar diplomaţi cu experienţă, marginalizaţi anterior, între care adjunctul ministrului nord-coreean de Externe Choe Son Hui, au revenit în lumina reflectoarelor.

Kim Yong Chol, un fost şef al spionajului, a fost demis din funcţii, declara în aprilie un parlamentar sud-coreean pentru Reuters.

MĂRIRE ŞI CĂDERE

Kim Hyok Chol era considerat o stea în ascensiune, după ce a fost numit, cu câteva săptămâni înaintea summitului de la Hanoi, să coordoneze negocieri La nivel înalt cu emisarul american în dosarul nuclear Stephen Biegun

Însă se cunosc puţine lucruri despre expertiza şi rolul său în acEste negocieri.

Între ceilalţi oficiali executaţi împreună cu el se află diplomaţi implicaţi în relaţiile între Coreea de Nord şi Vietnam, dezvăluie Chosun Ilbo.

„Este un om care ar fi putut să-i dea sfaturi tactice liderului (nord-coreean Kim Jong-un), însă, altfel, este un purtător de meaj, cu puţină marjă în negocieri sau decizii”, afirmă un expert în leadershipul nord-coreean de la Stimson Centre, cu sediul la Washington, Michael Madden.

„Ei l-au numit pe unul ca Kim Hyok Chol cu scopul de a-l izola pe Choe Son Hui şi un personal diplomatic mai important. Într-o anumită măsură el este dispensabil, pe când şefii săi nu sunt”, apreciază el.

Între oficialii pedepsiţi se află Kim Song Hye, care a coordonat pregătirile în cadrul echipei lui Kim Yong Chol, şi Sin Hye Yong, o interpretă promovată recent, cu ocazia summitului de la Hanoi. Ele ar fi fost încarcerate într-un lagăr politic, potrivit cotidianului sud-coreean.

Potrivit sursei diplomatice citate, pedepsirea lui Kim Song Hye părea inevitabilă, în contextul în care ea este considerată „principala autoare” a planului Phenianului vizând să obţină o relaxare a sancţiunilor în schimbul desfiinţării complexului nuclear de la Yongbyon.

Această idee a fost respinsă, însă, de Washington, care a reclamat o foaie de drum a unei ”denuclearizări” complete.

Kim Song Hye a colaborat îndeaproape cu Kim Yo Jong, sora mai mică a dictatorului noed-coreean şi o reprezentată de rang înalt a partidului unic, pe care a însoţit-o anul trecut la Jocurile Olimpice (JO) de Iarnă în Coreea de Sud.

Kim Yo Jong a trecut, la rândul ei, într-un con de umbră, dezvăluie ziarul, citând un oficial din cadrul Guvernului sud-coreean.

Însă statutul lui Kim Yo Jong de consilieră de rang înalt a lui Kim Jong-un a rămas neschimbat, potrivit lui Madden, care evocă faptul că aceasta a luat parte la reuniuni ale partidului unic în aprilie şi a apărut în relatări de presă.

Sin Hye Yong a fost acuzată de faptul că a comis greşeli de interpretare cruciale şi a ratat o ”ofertă de ultim moment” – neprecizată – pe care dictatorul nord-coreean i-ar fi făcut-o lui Trump în timp ce preşedintele american pleca de la masa negocierilor, dezvăluie Chosun Ilbo.

Oficiosul partidului unic, Rodong Sinmun, avertiza în ediţia de joi că oficiali „cu două feţe” riscă „judecata dură a revoluţiei”.

„Este un act împotriva Partidului şi împotriva revoluţiei să pretinzi că-l venerezi pe lider când eşti în faţa lui şi să visezi la altceva”, ameninţă organul de presă.

„Există trădători şi renegaţi care doar învaţă pe dianfară vorbe de loialitate faţă de Lider şi se schimbă în funcţie de moment”, continuă oficiosul.

Ziarul l-a acuzat pe Jang Song Thaek, unchiul lui Kim Jong-un, de comiterea unor ”acte împotriva partidului şi antirevoluţionare” după ce acesta a fost executat cu un tun antiaerian în decembrie 2013.

Hong Min, de la Institutul Coreea pentru Unificare Naţională din Seul, apreciază că este posibil ca Kim Hyok Chol şi alţi oficiali să fi fost pedepsiţi, însă subliniază că sunt necesare verificări suplimentare în acest sens.

„Execuţia sau îndepărtarea definitivă a unor persoane ca el ar transmite un semnal foarte prost Statelor Unite, pentru că el a fost faţa publică a negocierilor, iar acest lucru ar putea indica faptul că ei neagă tot ceea ce au negociat”, apreciază el.


Foto: Hepta/Mediafax