Jumătate din populația lumii va avea acces la internet până la sfârșitul anului

Gabriel Bucur 22/11/2016 | 18:28 Ştiri
Jumătate din populația lumii va avea acces la internet până la sfârșitul anului

Anul 2017 ne va găsi mai conectați unii cu alții, cel puțin în privința accesului la internet, de care va dispune jumătate din populația planetei. În același timp, rețelele de telefonie mobilă se vor extinde, iar prețurile vor scădea, estimează o agenție din cadrul Organizației Națiunilor Unite, potrivit Reuters.

Totuși, cea mai mare parte din totalul utilizatorilor de internet va rămâne concentrată în țările dezvoltate, unde, acum, circa 80% din populație navighează online. În statele aflate în curs de dezvoltare, procentul este de două ori mai mic, de 40%, iar în țările mai puțin dezvoltate scade sub 15%, potrivit unui raport realizat de Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor.

„Nivelul de penetrare al internetului în țările cel mai puțin dezvoltate a atins nivelul de care se bucurau țările dezvoltate în anul 1998, ceea ce sugerează că țările cel mai puțin dezvoltate sunt în urmă cu aproape 20 de ani față de țările dezvoltate”, se arată în raport.

În prezent, în multe țări sărace din Africa, doar o persoană din zece are acces la internet, în vreme ce, la nivel global, 47% din populație este online. Procentul este departe de ținta ONU, de 60%, stabilită pentru anul 2020.

Aproape 3,9 miliarde de oameni, adică mai mult de jumătate din populația lumii, nu au acces la internet. Portretul, schițat de specialiștii ONU, arată că persoanele „offline” sunt în mare parte femei fără un nivel ridicat de educație, sărace, în vârstă și din zonele rurale.

Răspândirea rețelelor 3G și 4G este în plin avânt, companiile de telecomunicații și internet se extind, iar smartphone-urile tot mai accesibile încurajează consumatorii să navigheze pe internet. Dar această situație le este comună doar unor categorii de oameni.

Deși crește cererea pentru servicii de date, mediul rural și zonele izolate sunt încă înapoiate la capitolul internet. Motivul stă în costul ridicat pe care îl implică serviciile și extinderea infrastructurii pentru populația din zonele respective. În ajutorul lor vin companii precum Facebook, care, prin drone, vor să asigure internet în zone defavorizate din Africa și America de Sud.

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.