Julian Assange scapă de acuzațiile de viol din Suedia

NewMoney 19/11/2019 | 16:27 Ştiri
Julian Assange scapă de acuzațiile de viol din Suedia

Parchetul suedez a anunţat marţi că abandonează ancheta cu privire la acuzaţii de viol, formulate în 2010 în Suedia împotriva fondatorului WikiLeaks Julian Assange, relatează BBC News.

Assange, care neagă aceste acuzaţii, a evitat să fie extrădat în Suedia timp de şapte ani, după ce s-a refugiat în sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra în 2012.

Julian Assange este în închisoare

Australianul, în vârstă de 48 de ani, a fost condamnat la 50 de săptămâni de închisoare cu privire la încălcarea unei eliberări sub cauţiune, după ce a fost scos de poliţia britanică din amabasadă cu acordul Quito.

În prezent, el este încarcerat la închisoarea Belmarsh din Londra.

”Am convocat această conferinţă de presă pentru a-mi anunţa decizia de a clasa această anchetă” împotriva australianului, a anunţat procurorul-şef adjunct Eva-Marie Persson, relatează AFP.

”Toate actele de anchetă au fost epuizate (…) fără să aducă problele necesare în vederea unei condamnări”, a adăugat ea.

Washingtonul cere extrădarea lui Assange

Washingtonul cere extrădarea lui Assange din Marea Britanie în legătură cu rolul pe care acesta l-a jucat în cea mai mare divulgare din istoria americană, a unor materiale aparţinând armatei şi diplomaţiei în 2010.

Australianul este acuzat de americani de conspiraţie în vederea piratării unor computere în Statele Unite.

El este acuzat că a participat la cea mai mare divulgare de secrete guvernamentale americane, iar în cazul în care este găsit vinovat riscă până la cinci ani de închisoare, potrivit BBC.