Julian Assange, fondatorul Wikileaks, în pericol de moarte în închisoare?

Elena Marinescu 25/11/2019 | 10:39 Fapt Divers
Julian Assange, fondatorul Wikileaks, în pericol de moarte în închisoare?

Peste 60 de medici şi-au exprimat, într-o scrisoare deschisă, îngrijorarea în legătură cu starea de sănătate a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, deţinut la Londra şi ameninţat cu extrădarea în SUA, unde este acuzat de spionaj.

„Scriem această scrisoare în calitate de medici, pentru a ne exprima profunda noastră îngrijorare cu privire la starea de sănătate fizică şi mentală a lui Julian Assange”, se menţionează în scrisoarea comună adresată ministrului de interne britanic Priti Patel şi Dianei Abbott, reprezentanta principalului partid de opoziţie din Regatul Unit.

Sprijinindu-se pe mai multe rapoarte, printre care cel al raportorului ONU pentru tortură, Nils Melzer, care a afirmat la începutul lui noiembrie că viaţa lui Julian Assange este de acum în pericol, semnatarii scristorii îşi exprimă „serioasa îngrijorare colectivă şi atrag atenţia opiniei publice şi a lumii asupra acestei situaţii grave”.

„Suntem de părere că domnul Assange are nevoie de urgenţă de o evaluare medicală asupra stării sale de sănătate fizică şi psihologică”, scriu medicii, care profesează în diferite ţări: SUA, Australia, Regatul Unit sau Suedia. Potrivit Agerpres, aceştia sugerează ca Assange să fie tratat într-un spital cu personal calificat. În lipsa acestor îngrijiri, „ne temem cu adevărat, în baza elementelor actuale disponibile, că Assange ar putea muri în închisoare”, avertizează ei.

Julian Assange, torturat după gratii?

La începutul lui noiembrie, raportorul ONU pentru tortură a precizat că îngrijorarea sa actuală este legată de noi informaţii medicale transmise de mai multe surse fiabile care afirmă că starea de sănătate a lui Assange a intrat într-un cerc vicios de anxietate, stres şi neputinţă, tipic persoanelor expuse la o izolare prelungită şi la un arbitrar constant.

Deţinut la închisoarea de maximă securitate din Belmarsh, în sudul Londrei, Assange este sub ameninţarea extrădării spre SUA, unde riscă o pedeapsă de până la 175 de ani de închisoare pentru spionaj. Autorităţile americane îi reproşează că a pus în pericol unele dintre sursele lor în momentul publicării, în 2010, a 250.000 de telegrame diplomatice şi circa 500.000 de documente confidenţiale cu privire la activităţile armatei americane în Irak şi în Afganistan.

La 21 octombrie, australianul de 48 de ani a părut dezorientat în timpul primei sale apariţii în public după şase luni, bâlbâindu-se în timpul unei audieri la Londra şi lăsând impresia că are dificultăţi în a-şi aminte data naşterii sale. La sfârşitul audierii, el a declarat că nu a înţeles ce s-a întâmplat şi s-a plâns de condiţiile sale de detenţie din închisoarea londoneză. Audierea asupra cererii de extrădare ar urma să aibă loc în luna februarie a anului viitor.