Judecătorii din Polonia susțin protestul magistraților români față modificările legilor justiției

NewMoney 05/03/2019 | 15:30 Ştiri
Judecătorii din Polonia susțin protestul magistraților români față modificările legilor justiției

Asociația Judecătorilor Polonezi IUSTITIA își exprimă solidaritatea față de judecătorii români care se opun schimbărilor din justiție, care încalcă independența sistemului judiciar.

„Protestul colegilor noștri din România a fost organizat în interesul legitim de a apăra cadrul legal de bază al sistemului judiciar. Soluțiile legislative recent adoptate de autoritatea legislativă din România reprezintă o amenințare iminentă pentru independența justiției și, în consecință, pentru drepturile și libertățile civile. Prin urmare, sistemul de justiție român este pe deplin îndreptățit să critice reglementările legale care subminează independența judiciară”, transmite IUSTITIA într-un comunicat.

Și magistrații polonezi au protestat la rândul lor împotriva unor modificări ale legislației care au dus la declanșarea articolului 7 de către UE împotriva Poloniei. Guvernul de la Varșovia a redus vârsta de pensionare a judecătorilor Curții Supreme, considerată o ‘epurare’ mascată a judecătorilor, scrie G4Media.ro.

Magistraţii de la mai multe instanţe din ţară au protestat, vineri, nemulţumiţi de OUG 7/2018. În Bucureşti, magistraţii s-au strâns într-un protest mut pe treptele Palatului de Justiţie. La Constanţa, protestul a avut loc pe treptele Judecătoriei, iar la Cluj-Napoca aproape două sute de procurori, judecători, avocaţi şi profesori de drept s-au strâns în faţa Palatului de Justiţie. În municipiul Sibiu, magistraţii au fost susţinuţi de comunitatea „Vă vedem din Sibiu” care a aplaudat minute în şir, strigând „Cinste lor, cinste magistraţilor”, potrivit News.ro.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, marţi, proiectul de modificare a OUG 7 privind legile justiţiei. „Motivarea este în sensul menţinerii poziţiei consecvente a Consiliului, în acord cu hotărârea anterioară a Plenului şi cu propunerea anterioară a CSM, de abrogare a tuturor dispoziţiilor cade exced propunerilor formulate de Consiliu”, au transmis reprezentanţii CSM.


Foto: Mediafax