Joe Biden dă semnalul în privinţa războiului din Ucraina. Decizia care va înfuria Kremlinul

Elena Marinescu 19/05/2023 | 20:08 Ştiri
Joe Biden dă semnalul în privinţa războiului din Ucraina. Decizia care va înfuria Kremlinul

Preşedintele SUA, Joe Biden, a luat o decizie radicală în privinţa războiului din Ucraina. Şeful Casei Albe i-a informat vineri pe liderii G7 că Washingtonul susţine un efort comun al aliaţilor de a antrena piloţi ucraineni pe avioane de luptă F-16.

Anunţul a fost făcut de un oficial de rang înalt al Administraţiei americane, ceea ce reprezintă o poziţie-cheie în condiţiile în care Kievul încearcă să-şi sporească puterea aeriană împotriva forţelor ruse care au invadat ţara.

Antrenamentele pe avioanele F-16, fabricate în SUA, vor avea loc în Europa şi vor necesita luni de zile, a declarat oficialul. Americanii au estimat că perioada minimă necesară pentru pregătirea piloţilor şi livrarea avioanelor F-16 ar fi de 18 luni.

„Pe măsură ce instrucţia va avea loc în lunile următoare, coaliţia noastră de ţări care participă la acest efort va decide când vom furniza efectiv avioanele, câte vom furniza şi cine le va furniza”, a declarat oficialul american citat de Reuters, potrivit News.ro. Oficialul nu a precizat ce ţări vor participa la acest efort.

Antrenamente în ţările NATO pe avioane de luptă

Statele Unite speră să înceapă antrenamentul, care va fi efectuat pe avioane de luptă de generaţia a patra, inclusiv F-16, în următoarele săptămâni, a adăugat oficialul.

Ucraina îşi doreşte avioanele fabricate de Lockheed Martin, în condiţiile în care continuă să respingă de pe teritoriul său trupele ruseşti invadatoare şi pregăteşte o contraofensivă. Kievul, care nu deţine niciun avion de concepţie occidentală, spune că avioanele F-16 sunt mult mai eficiente decât avioanele de luptă din epoca sovietică pe care le are în prezent. Polonia şi Slovacia au livrat 27 de MiG-29 pentru a completa flota actuală a Ucrainei.

Guvernele occidentale s-au ferit să îşi lase propriile ţări fără apărare prin cedarea prea multor echipamente militare Ucrainei. De asemenea, au evitat să trimită arme care ar putea lovi adânc în teritoriul rusesc şi ar putea oferi Moscovei un motiv pentru a intensifica războiul.

Franţa „deschide uşa” pentru antrenarea piloţilor ucraineni

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a primit săptămâna aceasta promisiuni din partea Marii Britanii şi a Olandei de a ajuta la crearea unei „coaliţii de avioane”, deşi liderii din ambele ţări nu au spus că vor trimite avioane.

Totodată, preşedintele Emmanuel Macron a declarat că Franţa „deschide uşa” pentru antrenarea piloţilor ucraineni. „Am deschis uşa pentru formarea piloţilor. Şi asta împreună cu alte câteva ţări europene, care sunt pregătite. Cred că sunt în curs discuţii cu americanii. Instruirea poate începe de acum”, a declarat luni Emmanuel Macron.