Ştiri

Joe Biden acuză companiile petroliere de „profituri de război” și amenință cu noi taxe

Preşedintele Joe Biden a acuzat companiile petroliere de „profituri de război” şi a evocat posibilitatea de a impune o taxă pe profit în cazul în care companiile nu stimulează producţia internă, relatează The Guardian.

În declaraţiile de luni, la puţin peste o săptămână de la alegerile de la mijlocul mandatului din 8 noiembrie, Biden a criticat marile companii petroliere pentru că au obţinut profituri record, refuzând să contribuie la scăderea preţurilor la pompă pentru americani. Preşedintele a declarat că va solicita Congresului să aplice sancţiuni fiscale companiilor petroliere, dacă acestea nu încep să investească o parte din profituri în reducerea costurilor pentru consumatorii americani.

„Echipa mea va lucra cu Congresul pentru a analiza aceste opţiuni care ne sunt disponibile nouă şi altora”, a spus Biden. „Este timpul ca aceste companii să înceteze să mai profite de război, să îşi îndeplinească responsabilităţile în această ţară şi să acorde poporului american o pauză şi să se descurce în continuare foarte bine.

„În ultimele două trimestre, ExxonMobil, Chevron, Shell, BP, ConocoPhillips şi TotalEnergy au câştigat cu peste 100 de miliarde de dolari mai mult decât au câştigat în tot anul trecut şi de peste două ori şi jumătate mai mult decât au câştigat în aceleaşi trimestre din 2021. Preşedintele a ţintit în special ExxonMobil, care săptămâna trecută a raportat câştiguri de 19,7 miliarde de dolari numai în al treilea trimestru.

El a spus că această companie şi-a folosit profiturile record pentru a oferi acţionarilor dividende consistente şi răscumpărări de acţiuni, dar nu a reuşit să investească în îmbunătăţiri ale producţiei de care ar fi beneficiat consumatorii la pompă. „Profiturile record ale companiilor petroliere de astăzi nu se datorează faptului că au făcut ceva nou sau inovator”, a declarat Biden. „Profiturile lor sunt o mană de vânt a războiului, o mană de vânt pentru conflictul brutal care face ravagii în Ucraina şi care afectează zeci de milioane de oameni din întreaga lume.”

Andrei Dumitru

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

2 zile ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

2 zile ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

2 zile ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

2 zile ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

2 zile ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

3 zile ago

Acest website folosește cookies