Jocurile foamei din banking: cine înghite pe cine?

Alexandra Pele 26/10/2016 | 16:10 Financiar
Jocurile foamei din banking: cine înghite pe cine?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Previziunile din piață spun că numărul băncilor din România ar urma să scadă masiv, de la 36 în prezent, la 25 în cinci ani și chiar la sub 15 în zece. Cine rămâne, cine dispare și, mai ales, de ce?

În ultimii zece ani, dintre care doi de recesiune, în sistemul bancar din România s-au produs în jur de 20 de fuziuni și achiziții de portofolii, reiese din calculele NewMoney, pe baza informațiilor din rapoartele Băncii Naționale a României (BNR). Din perioada analizată, 2005-2015, se evidențiază un 2006 cu șase fuziuni și preluări, în principal de bănci mai mici din sistem.

Un prim argument care să justifice acești pași mărunți în direcția consolidării ar fi lipsa de capital. Iar aceasta din urmă este, în parte, o consecință a reglementării mai strânse impuse băncilor în anii post-criză. „Riscuri sunt în sistem, din mai multe cauze, și ponderarea acestor riscuri determină o mai mare cerință de capital în bănci“, a precizat Adrian Vasilescu, consilier de strategie al BNR, pentru NewMoney.

Când indicatorii de prudențialitate, care arată cât de pregătită este o bancă să manevreze anumite riscuri ce s-ar putea materializa, nu sunt în parametrii ceruți de banca centrală, acționarii sunt chemați să dea socoteală, respectiv să aducă mai mulți bani de acasă. Ca urmare, băncile în impas ar putea ajunge în situația de a fi nevoite să caute alți acționari, în vreme ce băncile mari ar putea rămâne fără fonduri pentru un eventual plan de achiziții, spune Vasilescu, adăugând că aceste scenarii sunt „simple supoziții“. „Cu cât e mai strânsă reglementarea, cu atât te apără de riscuri, dar în același timp atacă zona de capital“, a mai precizat consilierul. El a subliniat că băncile românești stau bine cu capitalul și cu lichiditatea, fiind solide, dar și că există posibilitatea ca Direcția de Supraveghere a BNR să le mai ceară pe viitor acționarilor suplimentarea fondurilor.

Cine va supraviețui? Horia Manda, managing partner al Axxess Capital, acționar majoritar Paria Bank, este de părere că băncile mici nu pot avea un viitor, cu excepția, poate, a celor foarte nișate. „Că vorbim despre investiții noi, că vorbim despre adecvarea capitalului, că vorbim despre presiunea care vine din mediul acesta mic de dobânzi, dimensiunea contează, devine foarte importantă“, a declarat el pentru NewMoney. Aceste presiuni din toate părțile vor duce la o coagulare, predicția lui Manda fiind că sistemul bancar românesc va avea doar 25 de bănci în cinci ani și sub 20 în următorii zece.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.