Jean-Michel Jarre, clasicul electronic în turneu

Răzvan Țupa 07/11/2016 | 14:10 Timp Liber
Jean-Michel Jarre, clasicul electronic în turneu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

După șapte ani în care aparițiile sale pe scenă au fost mai degrabă sporadice, francezul Jean Michel Jarre vine pe 11 noiembrie la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. Este pentru prima dată când legenda muzicii electronice merge în orașul de la poalele Feleacului. Până acum, a susținut două spectacole românești, doar în capitală.

Turneul „Electronica“ pe care l-a lansat în această vară coincide cu aniversarea a 40 de ani de la „Oxygène“, albumul care i-a schimbat viața, spune Jarre într-o scrisoare adresată fanilor. Mai mult, noul turneu i-a dat muzicianului ocazia să anunțe apariția unui nou disc, „Oxygène 3“, programat să fie pus pe piață în luna decembrie: „Mie nu prea îmi plac aniversările. Dar când înregistram <>, acum doi ani, am cântat o bucată (acum e <>) care m-a făcut să mă gândesc în ce fel ar fi sunat albumul meu din 1976 dacă l-aș fi compus azi. Așa că am luat aniversarea celor patru decenii de la primul album și am transformat-o în termen limită. Am vrut să văd dacă pot să compun această serie nouă în șase săptămâni, exact așa cum am făcut prima dată. Probabil ca să evit să mă gândesc prea mult dacă e o idee bună sau proastă și, de asemenea, ca să înregistrez totul dintr-o dată. Ideea n-a fost să copiez primul album ci, mai degrabă, să port ascultătorii într-o călătorie de la început până la sfârșit prin diferite părți, toate legate între ele“.

Muzică făcută acasă. Când a înregistrat „Oxygène“ în 1976, Jarre avea deja la activ două albume. Dar era prima dată când făcea, pur și simplu, muzică. Până atunci, partiturile sale erau concepute pentru proiecte de teatru sau de film. Toate cele șase piese de pe album purtau același nume și erau numerotate. „Aș spune oricui din start că, dacă prioritatea ta în viață e fericirea, atunci să nu te faci muzician. N-o să mă plâng, pentru că am fost privilegiat, dar muzica, interpretarea live, sunt o dependență, un drog tare. Să faci muzică îți mănâncă viața până la punctul în care nu mai e loc pentru nimic altceva“, declara Jean-Michel Jarre pentru The Independent în primăvară.

Influențe. De la inspirația pe care o declanșează în el muzica clasică, la influențele pe care le recunoaște de la muzicieni contemporani, Jarre nu s-a ferit niciodată să vorbească despre importanța muzicii pe care o fac alții.

A povestit de mai multe ori cum trimite mesaje celor care îl inspiră și cum are surpriza să i se și răspundă. Iar de acolo mai este doar un pas până la colaborare. A primit mai multe confirmări decât se aștepta, astfel că a trebuit să compună un album în două părți. Moby, Laurie Anderson, Armin van Buuren și Massive Attack sunt doar câțiva dintre cei care au intrat în prima serie din „Electronica“ și cu care Jarre a compus piese. Un an mai târziu, în mai 2016, a doua parte a materialului discografic îi dezvăluia printre colaboratorii francezului pe Pet Shop Boys, Hans Zimmer, Cyndi Lauper și chiar pe Edward Snowden. Americanul refugiat s-a întâlnit în mare secret cu Jarre pentru a înregistra un discurs.

Sincronicități. Concertul de la Cluj-Napoca este a 24-a apariție din turneul început în octombrie. „A trebuit să abordez spectacolul cu perspectiva unui animal complet diferit. Faci parte din tot conceptul audio și vizual atunci când te afli pe scenă. Elementele vizuale au nevoie de o progresie la fel ca muzica. Mă cam plictisesc filmulețele proiectate în spatele artiștilor. Sunt bune pentru YouTube sau MTV, dar ai nevoie de o orchestrare vizuală a muzicii atunci când cânți live.

Și azi mai văd câte o filmare a unor spectacole care îmi amintesc de ce făceam acum 25 de ani. În acest moment, lucrez cu tot felul de concepte 3D pe care sunt încântat să le împărtășesc publicului. E spectaculos și, în același timp, e în concordanță cu zilele noastre“, explica Jarre pentru MusicOmh.

Colaborări. Jean-Michel Jarre a urmărit să obțină sonorități care să fie specifice anilor 2016-2017 chiar și atunci când a lucrat cu artiști al căror nume este legat de anii ’90, precum Gary Numan sau Pet Shop Boys. „Asta se datorează producției: am vrut să realizăm ceva ce am vrea să ascultăm în 2016-2017“, spune Jarre.

 

[/vc_column_text][vc_text_separator title=”Un tocilar cool” color=”juicy_pink” style=”dotted” border_width=”2″][vc_column_text]Pasionat de ultimele tehnologii, muzicianul francez este un star veritabil.[/vc_column_text][vc_column_text]• Creație. Patru ani a lucrat Jarre la „Electronica“. Iar unul dintre motive a fost acela că mulți dintre cei cu care a lucrat sunt vedete și muzicianul a insistat să se întâlnească, nu să schimbe pur și simplu niște fișiere pe internet.

• Record. În 1997 a avut un record de audiență la Moscova, când nu mai puțin de 3,5 milioane de ruși au umplut Piața Roșie pentru concertul său.

• Dificultate. Noua abordare, cu spectacole organizate în spații închise, vine și cu o provocare personală: „E greu pentru mine, pentru că sunt un pic claustrofob“, mărturisea francezul.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

 


FOTO: La 68 de ani, muzicianul a început un nou turneu Sursa foto: Guliver / Getty Images

Și-a împărțit timpul între poezie și presă. A doua, culturală, prima... mai degrabă relațională. Scrie și pe poetic.ro. Este membru Pen Club Romania, iar la NewMoney Răzvan Țupa acoperă subiectele de cultură și timp liber.