Jamie Oliver, bucătar bun, om de afaceri slab. Restaurantele lui sunt la un pas de faliment

NewMoney 21/05/2019 | 17:51 Ştiri
Jamie Oliver, bucătar bun, om de afaceri slab. Restaurantele lui sunt la un pas de faliment

Lanțul de restaurante cu specific italian deținut de celebrul bucătar britanic Jamie Oliver a intrat, oficial, în insolvență, iar cei aproape 1.300 de angajați riscă să rămână fără un loc de muncă, potrivit Reuters.

Cunoscut în lumea întreagă pentru emisiunile TV cu specific culinar pe care le-a găzduit, Oliver a lansat în 2008 lanțul de restaurante Jamie’s Italian, care a ajuns între timp la 23 de locații.

„Sunt devastat de faptul că restaurantele noastre foarte iubite din Marea Britanie au intrat în insolvență”, a scris Oliver pe Twitter. „Sunt profund întristat de acest rezultat și aș dori să mulțumesc întregului personal și furnizorilor noștri care și-au pus inimile și sufletele în această afacere de-a lungul anilor”, a adăugat el.

Citiți și: De ce a eșuat cel mai cunoscut bucătar din lume. Povestea tristă a lui Jamie Oliver

Compania lui Jamie Oliver, care mai include și restaurantele Fifteen și Barbecoa din Londra, dar și restaurantul Jamie’s Diner de pe aeroportul Gatwick, a anunțat că firma de consultantă financiară KPMG a fost desemnată drept administrator financiar.

„Nu mi-a venit să cred, la început. Mi-a plăcut foarte mult să servesc oamenii, dar acum este un moment ciudat în care toate restaurantele clasice sunt în declin”, a declarat pentru Reuters Alin Ciocan, după ce a aflat că și-a pierdut locul de muncă de la unul dintre restaurantele lui Jamie Oliver.

Restaurantele lansate de Jamie Oliver în 2008  s-au confruntat cu probleme financiare încă de la început, odată cu declanșarea crizei economice, și a creșterii prețurilor alimentelor și a chiriilor în Marea Britanie.

Problemele au continuat apoi odată cu dezvoltarea aplicațiilor de livrare a mâncării la domiciliu, care au schimbat obiceiurile clienților, care au început să treacă mai rar pragul restaurantelor.

Restaurantele britanice au înregistrat în primele trei luni ale anului o scădere cu 5 milioane de clienți față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor furnizate de Kantar pentru Reuters, lucru care a dus, în consecință, la o scădere a vânzărilor cu 6%.

Faima lui Jamie Oliver la nivel mondial nu a fost suficientă ca să țină în viață lanțul de restaurante, astfel cp în ultimii doi ani a fost nevoit să închidă 12 din cele 37 de locații din Marea Britanie.

Anul trecut, lanțul Jamie’s Italian a fost salvat la limită de la faliment, după ce Oliver a investit aproape 17 milioane de lire, dintre care 13 milioane erau banii săi personali.


Foto: Guliver/Getty Images