James Webb versus Hubble: O nouă imagine spectaculoasă cu „Stâlpii Creaţiei”

Andrei Dumitru 20/10/2022 | 13:37 Fapt Divers
James Webb versus Hubble: O nouă imagine spectaculoasă cu „Stâlpii Creaţiei”

NASA a publicat o nouă imagine spectaculoasă realizată de telescopul spațial James Webb. Este cea mai clară și mai detaliată imagine a structurii cosmice cunoscută sub numele de Stâlpii Creației, o regiune din Nebuloasa Vulturul situată la circa 6.500 de ani-lumină de Pământ.

Una dintre cele mai emblematice fotografii ale telescopului Hubble, realizată în 1995, are acum una complementară, realizată de telescopul spaţial James Webb de la NASA.

Imaginea realizată de Hubble arată „Stâlpii Creaţiei”, o regiune de formare a stelelor din Nebuloasa Vultur, în lumină vizibilă. Aici se vede prezenţa şi grosimea prafului interstelar care înconjoară aceşti stâlpi.

Noua imagine realizată de telescopul James Webb cu „Stâlpii Creaţiei” îi va ajuta pe cercetători să-şi reînnoiască modelele de formare a stelelor şi să stabilească mai precis numărul stelelor nou formate, precum şi cantităţile de gaz şi praf din regiune.

Stâlpii tridimensionali arată ca nişte formaţiuni stâncoase maiestuoase. Aceste coloane sunt alcătuite din gaz interstelar rece şi praf care par, uneori, semitransparente în lumina aproape infraroşie, potrivit nasa.gov.

Telescopul Webb a folosit camera sa cu infraroşu, numită şi NIRCam.

În timp, specialiştii vor putea să înţeleagă mai clar modul în care stelele s-au format şi au ieşit din aceşti nori de praf de-a lungul a milioane de ani.