Istoria costumului românesc, cu rezonanță dinastică, pe care îl îmbracă acum și belgienii

Senica Micu 18/04/2019 | 11:33 Oameni
Istoria costumului românesc, cu rezonanță dinastică, pe care îl îmbracă acum și belgienii

Din cap până în picioare, elegant să fie. Și, obligatoriu, făcut pe comandă. Cu aceste două atuuri la rever, Tudor Tailor a început să se dezvolte inter­na­țional. După o croială proprie. 

Acest articol a apărut în numărul 62 (1 – 14 aprilie 2019) al revistei NewMoney

În showroomul din Floreasca, zeci de cos­tume marca Tudor Tailor stau ordonate după culori: nuanțele vii, foarte intense, sunt separate de cele cenușii, închise. De altfel, toate culorile prinse în materialele costumelor se încadrează per­fect în decor, o notă personală, au­ten­tică, fiind dată și de piesele de mobilier tăiate exclusiv în linii drepte. În ziua interviului cu NewMoney, Alin Copîndea­nu, CEO și cofondator al companiei Tudor Tailor Invest, a ales să poarte un costum gri, în carouri. Are 30 de ani și a intrat în afaceri la 21. „Tu ai făcut Informatica și vrei să vinzi cos­tume?“, își amin­tește, zâmbind, de reacția pe care a avut-o tatăl său când a aflat că își pune toate economiile pe masă într-o afacere cu haine. „A fost un pic blocat. Tot venea cu anunțuri: «Uite, Google caută oameni»“, continuă el pe același ton. Nouă ani mai târziu, Tudor Tailor a început să se extindă și la nivel internațional, printr-un sistem de parte­ne­riate în franciză.

„Deși pare un nume românesc, foarte ușor de pronunțat, de fapt noi am ales Tudor pentru că vine de la Dinastia Tudorilor din Marea Britanie. Sună bine chiar și în chineză, în contextul în care, încă de la început, ne-am dorit deschidere către piața internațională“, spune antreprenorul.

Un prim showroom a fost deschis, la în­ceputul acestui an, în orașul belgian Hasselt, iar compania caută noi parteneri atât în piețe dezvoltate precum Marea Britanie sau Olanda, cât și în cele emergente.

PRIMA INVESTIȚIE. Suntem în 2010. Trei tineri adună 10.000 de euro și decid să în­ceapă o afacere în croitorie. „Noi, într-o primă fază, aveam un singur produs: costumul la comandă. Banii s-au dus într-o serie mică de costume, într-un kit de mate­riale și în promovare“, explică Alin Copîndeanu. Ideea a pornit dintr-o vizită făcută de unul dintre asociați, Marius Dan, în Ma­rea Britanie. „El lucra în turism și a văzut în Marea Britanie acest concept. Noi ne știam dintr-o organizație studențească, iar când a revenit în țară, povestind, ni s-a pă­rut amândurora o idee foarte interesantă: să faci haine customizate, pe măsura clientului“, continuă el.

Pentru că nu aveau cunoștințele tehnice necesare, au pornit la drum cu un maistru croitor, Vasile Miu, cu zeci de ani de expe­riență acumulată la mari case de modă. Primii doi-trei ani nu au fost deloc ușori, însă au evoluat cu pași mici, de la un cerc restrâns de clienți la peste 1.000 de costume made-to-measure vândute anu­al, cu 20 de angajați în echipa de bază și mai mulți parteneri în zona de producție.

Mai mult, de la un sediu care funcționa într-o gar­sonieră din cartierul bucureștean Vitan, au ajuns între timp la trei showroomuri: Calea Floreasca, București (o in­vestiție de 200.000 de euro), Cluj-Napoca și Timișoara. Un al patrulea este luat în calcul și la Iași.

Dacă la nivel local avem de-a face cu un brand cunoscut, mai ușor de promovat, pe plan internațional va mai dura ceva până să se impună, chiar dacă este vorba des­pre un sistem de franciză, cu un partener care, în mod sigur, cunoaște publicul local. „Ce e mai greu? Ei bine, faptul că suntem un brand total nou pe piață. Dacă în România, când deschizi în Cluj-Napoca sau în Timișoara, de exemplu, oamenii cunosc brandul, acolo ești un startup, ești pe o piață nouă“, spune Copîndeanu.

UN SISTEM FUNCȚIONAL. În cazul Belgiei, actualul partener le era deja client în Ro­mânia când a decis să investească într-o fran­ciză. Deși admite că această nouă piață este o provocare, Copîndeanu adau­gă că avantajul principal cu care a pornit la drum este conceptul de made-to-measure și relația pe care o dezvoltă cu clienții de-a lungul timpului. „Pentru că nu vindem o singură dată și apoi nu mai au­zim de client, ci construim o relație așa cum se întâmplă când ai un avocat, un den­tist, un doctor la care apelezi. Practic, rezolvăm o nevoie vestimentară“, punc­tează acesta. În plus, piața din Belgia nu este foarte diferită de cea din România, poate doar la bugete, puterea de cumpă­rare a belgienilor fiind mult mai mare.

„Francizarea înseamnă să creezi un sis­tem funcțional, pe care să-l poți da mai de­parte, cu un manual de instrucțiuni. In­ves­tiția într-un manual de franciză ajun­ge undeva la 30.000 de euro. Apoi tu îl vinzi, iar cel care investește ar trebui să aibă, pro­babil, un buget de 50.000 până la 100.000 de euro“, mai spune Alin Copîndeanu.

Anul acesta, ar mai putea acorda alte două francize, în Luxemburg și în Bulgaria, unde poartă deja discuții în acest sens. „Poate în cinci ani o să avem zece francize, sigur că ne dorim, însă trebuie să facem lucrurile corect pentru că, dacă deschizi o franciză nouă și închizi una veche, nu ai câș­tigat nimic. Important e să le faci să funcționeze“, explică el.

Și pentru că accentul cade pe franciză, Copîndeanu spune că au luat în calcul in­vestiții de aproape 100.000 de euro pentru participarea la târgurile internaționale de profil, unde sunt curtați potențiali investitori, dar și în marketing. De altfel, între cinci și zece procente din cifra de afaceri sunt investite anual în marketing. Anul trecut, cifra de afaceri netă a fost de circa 1,3 milioane de euro (peste 6 milioane de lei), cu 14% mai mult decât în 2017. „În primii ani, am dublat businessul de la un an la altul, însă, pe măsură ce se maturizează, creșterea se micșorează“, explică Alin Co­pîndeanu, adăugând că marja de profit a unui astfel de business este între 8 și 15%.

TUDOR 2.0. În paralel cu extinderea inter­națională, Tudor Tailor va miza și pe teh­no­logie, prin investiții în dezvoltarea platformei online și a unor aplicații dedicate. „Businessul Tudor are în spate niște sisteme, cu niște tool-uri. Avem variante de mobil, de site. La un moment dat, o să pri­mești niște recomandări, cu ajutorul in­teligenței artificiale, în funcție de comportamentul pe care îl ai, de profilul tău. O aplicație din telefon o să îți spună ce trebuie să îți cumperi ca să se potri­vească cu ce ai tu deja în garderobă“, deta­liază el.

Prin intermediul platformei online, pot fi cumpărate atât articole gata făcute, pe măsuri standard, cât și croite la comandă. În cazul celor din urmă, „avem un sistem în care întâi vii și îți luăm măsurile în show­­room, te adăugăm în baza de date, cu toate detaliile, iar când faci cumpărăturile online, doar bifezi. Așa, noi vom ști atunci care sunt măsurile tale“, explică CEO-ul Tudor Tailor.

Gama de îmbrăcăminte a fost comp­le­tată în timp și cu produse de marochinărie, cu genți și pantofi, dar și cu accesorii. Prețurile pentru un costum made-to-measure, marca Tudor Tailor, pornesc de la 450 de euro și ajung la 1.300-1.500 de euro, în funcție de țesătură, de compoziția țesăturii (lână, mătase, cașmir, diferite mixuri) etc. „Cel mai scump costum vândut a fost de 7.000 de euro unui client om de afaceri care a vrut să sărbătorească un succes, o tranzacție“, spune Copîndeanu.

La nivelul concurenței, dacă în 2010 erau câțiva jucători, între care Zenonni și Alexandru Ciucu, astăzi, potrivit datelor din piață, sunt în jur de 40 de companii, cele mai multe, mici. „Valoarea acestei piețe o estimăm undeva la 20 de mili­oane de euro, însă luăm în calcul și brandurile din retail-ul premium cu care ne luptăm“, completează Copîndeanu, care, de altfel, a lan­sat, anul trecut, brandul de îm­bră­­că­minte pentru femei Etelle. „E un brand separat de Tudor, este afacerea mea, sunt acționar unic aici“, spune el. „Este o altă poveste“, pentru o altă dată.

 

Costumul hidrofob

Tudor Tailor, mai nou și „Tudor. Personal Tailor“, a lansat în 2016 un produs inedit: costumul hidrofob.

 

  • Buget. 20.000 de euro a fost investiția inițială într-o colecție de costume – „Costumul hidrofob“ –, care îmbină nanotehnologia și con­­ceptulmade-to-measure.
  • Avantaje. Acest tip de costum nu se udă și nu se șifonează, fiind realizat dintr-o fibră naturală, tratată cu o substanță specială, care o face rezistentă la lichide.
  • Preț. Un astfel de costum costă de la 800 de euro în sus. Anual, sunt vândute câteva zeci de costume din această gamă.

FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney

Senica Micu are o experiență de peste zece ani în presa de business. A scris pentru mai multe publicații, precum Forbes, Money Express și Capital, realizând interviuri cu lideri de companii și antreprenori. În paralel, a coordonat diverse proiecte editoriale și s-a implicat în organizarea unor evenimente.