Israelienii de la AFI demarează primul lor proiect rezidențial din România

Andreea Neferu 14/03/2017 | 23:33 Ştiri
Israelienii de la AFI demarează primul lor proiect rezidențial din România

Dezvoltatorul israelian AFI Europe se pregătește să înceapă lucrările la primul proiect rezidențial pe care îl va dezvolta pe plan local, AFI City, situat în cartierul Bucureștii Noi din Capitală, pe fosta platformă Laromet.

Pe lângă acest proiect, israelienii de la AFI au în plan ridicarea unui proiect de birouri pe Bulevardul Progresul din Capitală, AFI Tech Park, care va avea într-o primă etapă 22.000 de metri pătrați, precum și un proiect în orașul de sub Tâmpa, AFI Brașov, care va include un centru comercial de 40.000 de metri pătrați și birouri cu 15.000 de metri pătrați, în primă fază.

„Ne menținem interesul pentru a da curs oportunităților, fie că va fi vorba despre dezvoltarea de noi centre comerciale sau de proiecte centre de birouri”, a spus David Hay, CEO al AFI Europe România.

AFI Europe a încheiat anul precedent cu venituri operaționale nete pe plan local de peste 46 de milioane de euro, în creștere cu 15,5% față de 2015. Cea mai mare parte a veniturilor, de circa 33,8 milioane de euro, au fost generate de centrul comercial AFI Cotroceni, indicatorul fiind cu 10% mai mare față de anul anterior.

Centrul comercial a fost deschis în 2009, iar de atunci venitul operațional net generat de acest a ctiv a crescut cu 46%, motiv pentru care proprietatea este evaluată la valoarea de 140 de milioane de euro.

Pe de altă parte, vânzările retailerilor prezenți în AFI Cotroceni au crescut anul trecut cu 9%, până la 240 de milioane de euro, în timp ce numărul de vizitatori a înregistrat un plus de 4%. Mall-ul are o rată de ocupare de 99%, având o suprafață închiriabili de 85.000 de metri pătrați, care însă va crește la peste 90.000 de metri pătrați în urma unor lucrări de extindere care sunt acum în plină desfășurare.

Pe de altă parte, venitul operațional net generat de mall-ul AFI din  Ploiești s-a ridicat la 4,5 milioane de euro anul trecut, la 4,5 milioane de euro, în creștere cu 6%, în timp ce vânzările  retailerilor au consemnat un avans de 15% de-a lungul întregului an.

O altă proprietate controlată de israelieni pe plan local este proiectul de birouri AFI Park, cu o suprafață închiriabilă de 70.000 de metri pătrați și care este închiriat aproape integral, printre companiile care au birouri aici numărându-se Microchip Technologies, Electronic Arts sau Cameron. Proiectul de birouri, format din cinci clădiri care gravitează în jurul centrului comercial AFI Cotroceni, este la un pas de a fi vândut către proprietarii retailerului de bricolaj Dedeman, frații Pavăl din Bacău.

De altfel, dezvoltatorul AFI Europe este scos la vânzare în întregime, unul dintre investitorii interesați să preia grupul israelian fiind un jucător important în piața imobiliară locală, Globalworth.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.