Isărescu, despre deprecierea leului: Creşterea cursului face mai dificilă finanţarea deficitului bugetar

NewMoney 28/11/2019 | 12:31 Ştiri
Isărescu, despre deprecierea leului: Creşterea cursului face mai dificilă finanţarea deficitului bugetar

Deprecierea monedei naţionale va face mai dificilă finanţarea României, corecţia deficitului extern trebuie făcută în principal prin corecţia deficitului public, iar 80% din deficitul extern vine din deficitul fiscal, a spus, joi, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

Euro a atins 4,8 lei pe piața interbancară

Miercuri seara, euro a crescut pe piaţa interbancară şi a depăşit nivelul de 4,8 lei, stabilind astfel un nou nivel record. Băncile comerciale vindeau euro, miercuri seara, şi cu peste 4,9 lei.

Isărescu a spus, joi, că discuţiile despre deprecierea cursului de schimb nu-şi au rostul, având în vedere că 80% din deficitul extern este generat de deficitul bugetar. El a îndeamnat la calm şi a spus că sunt resurse în piaţă pentru finanţarea deficitului.

”Corecţia deficitului extern trebuie făcută, în principal, printr-o corecţie a deficitului public. (…) Corectarea nu se va putea face doar din deprecierea cursului de schimb”, a spus Isărescu.

El a subliniat că deprecierea monedei naţionale va face şi mai dificilă finanţarea României pe plan extern.

Deficitul bugetar, greu de finanțat

“Creşterea cursului nu face decât să facă mai dificilă finanţarea deficitului bugetar”, a spus Isărescu.

Guvernatorul consideră că deficitul bugetar de 4,4% din Produsul Intern Brut (PIB), anunţat în proiectul de rectificare bugetară, drept principalul generator al deficitului de cont curent, context în care deprecierea leului nu ar ajuta la corectarea dezechilibrului extern, ci simpotrivă.

“Dacă cifra este 4,4, terminăm discuţia cu cursul de schimb. Ce rost are, când 80% din deficitul extern vine din deficitul fiscal? O să apară discuţii că ajutăm guvernul. Lucrăm cu orice guvern pe care îl dă ţara”, a spus Isărescu.