Ştiri

Isărescu: Dacă un bancher dă un credit unei societăţi cu capital negativ, nu e chiar penal, dar nici departe

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat, joi, că, dacă un bancher dă credit unei societăţi cu capital negative, “nu este chiar penal, dar nici departe”, explicând că acest lucru înseamnă că dă bani cuiva care ştie că nu are de unde să-i returneze, nu are nicio garanţie.

Mugur Isărescu a declarat, joi, într-o conferinţă privind lansarea Raportului asupra stabilităţii financiare – decembrie 2022, că băncile din România au o capitalizare mai bună decât media europeană.

“Noi am avut, în ceea ce priveşte rata fondurilor proprii, de la început, preocuparea de a cere băncilor să fie bine capitalizate pe fondurile proprii. Şi suntem chiar cu o capitalizare mai bună decât media europeană, or fi ţări europene cu o rata fondurilor proprii peste noi, dar suntem pe verde. Mare problemă, în special după criza din 2008 – 2009, au fost creditele neperformante, atât de mare încât putea să dărâme sistemul bancar din România. (…) Rezolvarea problemei creditelor neperformante în România a fost o evoluţie pozitivă, care ne-a salvat de necazuri şi stăm acum chiar mai bine decât media europeană”, a afirmat Isărescu.

El a mai declarat că dacă un bancher dă credit unei societăţi cu capital negativ “nu e chiar penal, dar nici departe”.

“Haideţi, domnule guvernator, că băncile astea din România suflă şi în iaurt. Păi, ce să facă domnu’, i-am spus. Dacă un bancher dă un credit unei societăţi cu capital negativ, nu e chiar penal, dar nici departe. Înseamnă că dă bani cuiva care ştie de la început că nu are de unde să dea înapoi, nu are nicio garanţie. Dar au şi ei dreptate, cei care zic despre prietenii noştri, bancherii comerciali. (…) Dacă dai credite numai cu garanţii imobiliare şi nu reuşeşti să îţi creezi o echipă care să finanţeze businessul, garanţie mai bună decât un business care să fie fluid, nu prea poţi să găseşti. Pentru credit pe bază de analiză bilanţieră şi în baza planurilor de afaceri trebuie şi expertiză, trebuie şi încredere. Încrederea este esenţială în sectorul bancar. Altfel, vine direcţia noastră de supraveghere şi îl trage de urechi. Pe ce bază ai dat creditul ăsta, mai ales dacă el devine neperformant”, a mai declarat guvernatorul BNR.

Andrei Dumitru

Recent Posts

SCHIMBĂRI în modul de acordare a concediilor medicale. LISTA bolilor pentru care se acordă direct 7 zile de concediu medical

Un Ordin comun al ministrului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate…

35 de minute ago

Ciolacu: Vom avea una dintre primele două creşteri economice din Europa şi din UE

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, la sfârşitul anului, România va avea una dintre primele…

o oră ago

BNR, veşti proaste despre evoluția inflației. Prognoze pesimiste pentru 2024

Banca Națională a României (BNR) susține că rata anuală a inflaţiei este aşteptată să se…

2 ore ago

Angajaţii de la Guvern, nemulţumiţi de salarii. Protest spontan la Palatul Victoria

UPDATE: Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, dacă se va impune, va discuta cu salariaţii protestatari…

2 ore ago

Angela Merkel va publica o carte de memorii la sfârşitul lui noiembrie

„Libertate. Amintiri 1954-2021”, reflecţiile asupra parcursului personal şi public al Angelei Merkel, fost cancelar federal…

3 ore ago

BNR menține ratei dobânzii de politică monetară la 7% pe an

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţă luni, a hotărât menţinerea…

4 ore ago

Acest website folosește cookies