Iranul îşi suspendă în mod oficial o parte din angajamentele nucleare pe care și le-a asumat

NewMoney 15/05/2019 | 12:27 Ştiri
Iranul îşi suspendă în mod oficial o parte din angajamentele nucleare pe care și le-a asumat

Iranul şi-a întrerupt în mod oficial anumite angajamente pe care şi le-a asumat în cadrul Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, a declarat miercuri un reprezentant al Organizaţiei Iraniene a Energiei Atomice (OIEA) pentru agenţia iraniană de presă Isna, relatează Reuters.

Teheranul a anunţat săptămâna trecută cele cinci mari puteri semnatare ale acordului nuclear din iulie 2015 – China, Franţa, Germania, Marea Britanie şi Rusia – cu privire la această decizie, anunţată de către preşedintele Hassan Rohani la 8 mai, la exact un an de la retragerea din pact a Statelor Unite, care au reimpus sancţiuni Iranului.

Hassan Rohani le-a dat ultimatum celorlalte semnatare ale Planului comun de acţiune globală (JCPoA) să-şi pună în aplicare – în 60 de zile – promisiunile de a apăra Teheranul de sancţiunile impuse de Washington.

În virtutea Acordului de la Viena, Teheranul este autorizat să depoziteze până la 300 de kilograme de uraniu slab îmbogăţit şi aproximativ 130 de tone de apă grea. Producţia excedentară poate fi transferată în străinătate.

De-acum, Iranul nu îşi va mai stabili vreo limită în privinţa rezervelor uraniului slab îmbogăţit şi apei grele, a declarat oficialul citat de Isna.

Această hotărâre a Republicii islamice nu pare să încalce JCPoA pentru moment.

Însă Teheranul a avertizat că, în lipsa unor măsuri concrete după ultimatumul de 60 de zile, va începe să-şi crească nivelul îmbogăţirii uraniului – al cărui nivel maxim este în prezent de 3,67%, foarte departe de nivelul de 90% al uraniului îmbogăţit de uz militar.

Uniunea Europeană (UE) şi statele europene semnatare ale acordului au îndemnat teheranul să respecte deplin Acordul de la Viena şi i-au respins ultimatumul.

Liderul suprem, ayatollahul iranian Ali Khamenei, a dat asigurări marţi că Teheranul nu caută războiul cu Statele Unite, în pofida tensiunillor dintre cele două ţări pe tema capacităţii nucleare a republicii islamice şi programului balistic iranian.

Iranul nu va negocia cu Statele Unite un nou acord cu privire la programul nuclear iranian, a reiterat marţi, în faţa reprezentanţilor regimului, Khamenei.