Iranul a recunoscut că a doborât „din greşeală” avionul companiei Ukraine International Airlines

Elena Marinescu 11/01/2020 | 11:36 Ştiri
Iranul a recunoscut că a doborât „din greşeală” avionul companiei Ukraine International Airlines

Autorităţile de la Teheran au recunoscut, sâmbătă dimineaţă, că au doborât „din greşeală” avionul companiei ucrainene Ukraine International Airlines, deşi iniţial au susţinut că a fost vorba de o defecţiune tehnică sau o eroare de pilotaj.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a ordonat forţelor armate să remedieze „neglijenţele” după ce Teheranul a recunoscut că a doborât din greşeală avionul ucrainean.

La rândul său, preşedintele Volodimir Zelenski a transmis, sâmbătă, că Ucraina aşteaptă o investigaţie completă, compensaţii şi asumarea totală a răspunderii în cazul avionului de pasageri doborât de Iran. Zelenski a transmis: „Iranul a pledat vinovat în cazul prăbuşirii avionului ucrainean. Dar insistăm în privinţa unei asumări complete a vinovăţiei”.

„Ne aşteptăm ca Iranul să dea asigurări că este dispus să facă o investigaţie completă şi deschisă, să aducă în justiţie responsabilii, să înapoieze trupurile celor decedaţi, să plătească compensaţii şi să transmită scuze prin canalele diplomatice”, a adăugat preşedintele.

Şi premierul Canadei, Justin Trudeau, a cerut „transparenţă” pentru ca o anchetă „completă şi profundă” să aibă loc şi să stabilească responsabilitatea după ce Iranul a recunoscut că a doborât „din greşeală” un avion în care se aflau mulţi canadieni.

„Este o tragedie naţională şi toţi canadienii sunt în doliu. Vom continua să muncim cu partenerii noştridin întreaga lumea pentru ca o anchetă completă şiprofundă să aibă loc. Guvernul Canadei se aşteaptă la deplina colaborare a autorităţilor iraniene”, a declarat  premierul.

Iranul se disculpă acuzând aventurismul SUA

Acest accident este consecinţa unei erori umane şi a „aventurismului SUA”, a anunţat ministrul iranian al Afacerilor Externe, Mohammad Javad Zarif, într-un mesaj postat pe Twitter. El a mai spus că a fost o greşeală umană într-o perioadă de criză cauzată de aventurismul SUA a dus la dezastru, potrivit concluziilor preliminare ale unei anchete interne a Forţelor Armate.

„Regretăm profund şi transmitem scuze şi condoleanţe poporului nostru, familiilor victimelor şi celorlalte naţiuni afectate”, a declarat Zarif. Şi preşedintele Hassan Rohani a vorbit despre o mare tragedie şi o „greşeală impardonabilă”, subliniind că Iranul „regretă profund”că a tras din greşeală contra aparatului.

Aeronava Boeing 737 ar fi fost doborâtă cu ajutorul sistemului mobil de rachete sol-aer, Tor M1, fabricat de Rusia. „Zbura pe deasupra unei zone destul de periculoase şi cineva ar fi putut face o greşeală. Unii spun că de vină a fost o problemă tehnică, dar eu personal nu cred în această variantă”, a declarat președintele american Donald Trump.

Piloţii avionului nu au transmis niciun semnal SOS, dovadă că oricare ar fi fost cauza dezastrului, s-a întâmplat brusc și nu a lăsat timp comandantului să reacționeze.

Momente de coşmar pentru pasageri

Avionul, un Boeing 737 UIA, s-a prăbuşit la două minute după ce a decolat, miercuri dimineaţa, de la Teheran către Kiev, aminteşte News.ro. Catastrofa aviatică s-a soldat cu moartea a 176 de persoane – în principal iraniano-canadieni, dar şi afgani, britanici, suedezi şi ucraineeni – a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri, la puţin timp după tiruri de rachete ale Teheranului asupra a două baze folosite de armata americană în Irak.

Un expert în aviație a declarat, pentru CNN, că majoritatea pasagerilor avionului ucrainean doborât miercuri, din greșeală, deasupra Teheranului, de o rachetă antiaeriană iraniană, au supraviețuit, cel mai probabil, exploziei și că au fost în viață până în momentul în care aeronava s-a lovit de sol.

„Sunt imagini greu de privit”, a declarat expertul în aviație David Soucie. „Explozia pe care o vedem în aer nu este a avionului propriu-zis, ci provine de la racheta care explodează în apropierea aeronavei și împrăștie schije în zonele critice ale acesteia, precum rezervoarele de combustibil și motorul”.

Generalul în rezervă Alexandru Grumaz a declarat, la Digi 24, că „rachetele n-au lovit avionul, au explodat lângă avion și au împroșcat cu schije avionul, din cauza aceasta s-a întâmplat acea explozie, pentru că au lovit tot rezervorul cu combustibil”.

Publicația New York Times a subliniat că „cei de la bordul aeronavei au trecut prin momente oribile în ultimele lor clipe de viață”: mai întâi, explozia rachetei, care a împrășiat schije și resturi de fuselaj în interior, apoi încercarea, fără succes, a întoarcerii avionului spre aeroport, urmată de prăbușire.