Iranul trebuie să plătească miliarde de dolari rudelor victimelor din atentatele de la 11 septembrie 2001

Sebastian Popescu 02/05/2018 | 15:59 Ştiri
Iranul trebuie să plătească miliarde de dolari rudelor victimelor din atentatele de la 11 septembrie 2001

Iranul trebuie să plătească peste 6 miliarde de dolari rudelor a mai bine de 1.000 de victime ale atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001, când două avioane au doborât cele două turnuri gemene ale World Trade Center.

Curtea Federală din New York a găsit responsabile Iranul, banca centrală de la Teheran, precum și Garda Revoluționară Islamică, o divizie a armatei iraniene, pentru moartea a 1.000 de oameni în urma atacului terorist. În urma acestei hotărâri, Iranul trebuie să plătească 12,5 milioane de dolari pentru fiecare soț sau soție, 8,5 milioane de dolari pentru fiecare părinte. Copiii urmează să primească tot 8,5 milioane de dolari, în timp ce frații vor fi compensați cu 4,25 de milioane de dolari, potrivit ABC News.

Citește și: Care este a doua armă letală a Coreei de Nord, în afară de rachetele nucleare

Teheranul nu a făcut nicio declarație în urma sentinței și sunt șanse mici să plătească această sumă. Cu toate acestea, Statele Unite ar putea obține banii din activele iraniene în valoare de miliarde de dolari înghețate în SUA și Europa de-a lungul anilor. Această sursă a mai fost folosită în trecut pentru a compensa victimele atacurilor grupării teroriste Hezbollah.

„În decembrie 2011, un tribunal federal din New York a constatat în urma unei audieri că dovezile prezentate au stabilit că sprijinul material furnizat de Iran către al-Qaeda a fost cauza atacurilor din 11 septembrie din care au rezultat pagubele și decese”, a declarat avocatul Robert Haefele, cel care a reprezentat rudele victimelor în acest proces.

Procesul a fost intentat în 2004, dar a început abia în 2016, după ce Congresul a adoptat Legea Împotriva Sponsorilor Terorismului, care permite familiilor victimelor să dea în judecată guvernele statelor acuzate de terorism.

Citește și: Șeful unui FinTech londonez: „Spre deosebire de Donald Trump, nouă nu ne plac granițele”

Citește și: Explicația premierului Viorica Dăncilă după episodul „douăzeci-douăzeci”: Așa se pronunță la Bruxelles


Foto: AFP/Mediafax