Ştiri

Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal: Investitorii au început să privească România cu reticență

Este foarte dificil să le explici unor investitori, în special străini, de ce statul a ales să reintroducă supraacciza la carburanți la mai puțin de un an de la eliminarea ei. România este perceput drept extrem de instabilă și lipsită de predictibilitate, a declarat Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, joi, la o conferință organizată de Finmendia, adăugând că nu este normal ca la câțiva ani de la rescrierea Codului Fiscal, toate taxele și impozite să fie readuse în discuție.

Constrângerile bugetare au redus masiv investițiile publice, însă nici investițiile private nu sunt la parametri optimi, argumentează economistul. Investițiile străine directe din primele șapte luni ale anului au fost de 2,4 miliarde de euro, în scădere cu 17% față de aceeași perioadă din 2017, reiese din datele publicate miercuri de Banca Națională a României (BNR).

„Rațional vorbind, singurul argument care ar putea să justifice o asemenea evoluție este faptul că nu au încredere și nu au încredere din cauză că sunt foarte multe incertitudini fiscale. Chiar dacă e o creștere foarte mare, nu faci o investiție pe termen lung uitându-te doar la creșterea economică din 2017. Te interesează și ce se întâmplă în anii următori, iar noi astăzi, în România avem o impredictibilitate foarte mare, creată de aceste discuții legate de tot ceea ce înseamnă construcție fiscal-bugetară. Noi am pus în ultimele luni pe masa discuției toate taxele și impozitele (…) Punem în discuție totul, din nou”, avertizează el.

Asta în condițiile în care rescrierea Codului Fiscal s-a făcut tocmai pentru a nu mai fi modificat pentru o perioadă mai lungă de timp.

Ionuț Dumitru se așteaptă ca economia României să își continue ascensiunea, apetitul pentru consum fiind încă destul de ridicat. Încrederea consumatorilor a revenit la un nivel similar celui de dinainte de criză, iar salariile continuă să crească, argumentează el.

Pe de altă parte, în absența unor alți stimuli fiscali, ritmul de creștere se va tempera începând de anul viitor. Dumitru estimează o creștere de 5,7% din PIB în acest an, probabil cea mai mare din Uniunea Europeană, dar și o încetinire la circa 4% în 2018.

De asemenea, economistul se așteaptă la o creștere a costurilor reale de împrumut, în contextul în care creditarea în lei a accelerat în ultima perioadă. Dobânzile vor crește pe fondul creșterii ROBOR, aflat în prezent mult sub dobânda-cheie de politică monetară. Printre deciziile care vor pune presiune pe creșterea ROBOR, de care sunt legate costurile de împrumut a peste 90% din creditele în lei acordate populației, se numără revenirea inflației și înăsprirea politicii monetare.

 


FOTO: Mediafax

Alexandra Pele

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.

Recent Posts

Zelenski, nemulţumit că ajutorul occidental pentru Ucraina vine prea lent

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat nemulţumit de faptul că aliaţilor occidentali le ia prea…

11 ore ago

UNSAR: Nu va exista coplata la RCA

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) transmite că un aşa-numit…

12 ore ago

Judecătorii au dat verdictul: Moştenitorii au dreptul să obţină informaţii protejate de secretul bancar

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că moştenitorii au dreptul să obţină informaţii…

13 ore ago

2 trilioane de dolari sunt spălaţi anual la nivel global

Organismele internaţionale de profil estimează că între 800 de miliarde şi 2 trilioane de dolari…

14 ore ago

Câţi bani au cheltuit până acum partidele în campania electorală?

Reprezentanţii Expert Forum au analizat datele legate de finanţarea campaniei electorale, publicate de către AEP,…

15 ore ago

CPI cere un mandat de arestare pentru Netanyahu

Curtea Penală Internaţională (CPI) a anunţat luni că a emis un mandat de arestare pe…

17 ore ago

Acest website folosește cookies