Ion Țiriac rămâne singurul român din topul Forbes al celor mai bogați oameni ai lumii

Gabriel Bucur 21/03/2017 | 15:05 Ştiri
Ion Țiriac rămâne singurul român din topul Forbes al celor mai bogați oameni ai lumii

Omul de afaceri Ion Țiriac este singurul român inclus în ediția din acest an a topului celor mai bogați oameni ai lumii, realizat de publicația americană Forbes. Cu o avere estimată de jurnaliștii străini la 1,15 miliarde de dolari, Țiriac ocupă abia locul 1.717 în pleiada deținătorilor celor mai mari averi.

Fostul tenismen, ajuns la vârsta de 77 de ani, este descris succint de Forbes ca fiind un investitor în domeniul imobiliar, în distribuția petrolului și un important colecționar de mașini de lux. Totodată, mai este amintită și participația minoritară pe care încă o deține la compania de asigurări Allianz-Țiriac.

Recent, omul de afaceri a declarat, în cadrul unei emisiuni TV, că manifestațiile de stradă din februarie i-au afectat planurile de afaceri. Țiriac a spus că a curtat timp de șase luni New York University (NYU) pentru a înființa la București, în parteneriat, o universitate particulară sub egida institituției de învățământ americane, una dintre cele mai bine cotate din lume.

Citiți și: Ion Țiriac, cel mai bogat român, critică dur manifestațiile de stradă antiguvernamentale: „Eu, între un hoț și un prost, prefer hoțul”

Ion Țiriac este primul român inclus în binecunoscutul top Forbes. Intrat în categoria marilor miliardari în 2007, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari, Țiriac s-a menținut și în următorul an, când s-a îmbogățit cu încă 100 de milioane de dolari. A urmat un an de „pauză”, 2009, și o revenire, în 2010, când deținea o avere de aproape un miliard de dolari.

A lipsit din top între anii 2011 și 2014, însă a fost înlocuit de Dinu Patriciu sau Ioan Niculae, alți exponenți români ai acele perioade în materie de avere. În 2015 a reapărut pe lista cea mare, cu o avere de un miliard de dolari, cu care a prins un loc în top și în 2016.

Printre primele strategii de afaceri pe care le-a avut în România se numără și intrarea în acționariatul Metro în anii ’90. Totodată, Țiriac a adus în țară companii auto mari, ca Daimler și Ford, și a propulsat sistemul financiar autohton cu branduri solide, precum UniCredit sau Allianz-Țiriac.

Citiți și: Epistolă către Ion Țiriac

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.