Ion Țiriac, declarații năucitoare: Refuz să recunosc treburi ca DNA, ANI, money… Dosarele de corupție sunt ridicole. Ne facem de râs

NewMoney 04/04/2018 | 11:21 Ştiri
Ion Țiriac, declarații năucitoare: Refuz să recunosc treburi ca DNA, ANI, money… Dosarele de corupție sunt ridicole. Ne facem de râs

Ion Țiriac, cel mai bogat român, cu o avere ce depășește 1,2 miliarde de dolari, potrivit Forbes, este de părere că dosarele de corupție din România „sunt ridicole” și, din această cauză, „ne facem de râs în toată lumea”, potrivit unui interviu acordat postului TV Digi24. Totodată, omul de afaceri mai susține că „România nu e o țară coruptă. E doar o percepție moștenită din generație în generație”.

Ion Țiriac (78 de ani) crede că prioritatea autorităților ar trebui să fie recuperarea prejudiciului, și nu trimiterea la închisoare a celor care au furat de la stat. „Noi vorbim despre treburile ridicole în corupție. Prim-ministrul a furat geamuri, unul a furat o damigeană de țuică și niște cârnați. Ne facem de râs în toată lumea”, a declarat miliardarul român.

„Nu. Noi nu suntem corupți. Societatea noastră e coruptă pentru că așa am învățat-o noi sau străbunicii noștri de la turci, de la toată lumea, cu bacșișul… Corupție există în toată lumea, din păcate. Că la noi, și la noi e o corupție minoră, vorbim de 2,5 lei. Nu vorbim de Parmalat în Statele Unite sau miliardele care s-au dus și au schimbat economia lumii, că de acolo a venit criza. Noi vorbim despre treburi care sunt ridicole în corupție. Prim-ministrul a furat geamuri, unul a furat o damigeană de țuică și niște cârnați. Ne facem de râs în toată lumea”, a spus fostul tenismen și hocheist, devenit cel mai bogat om din România.

Citiți și: Ion Țiriac, cel mai bogat român, critică dur manifestațiile de stradă antiguvernamentale: „Eu, între un hoț și un prost, prefer hoțul”

Citiți și: Din viața lui Zoltán Teszári, fondatorul RCS&RDS: nu a putut face drumul Oradea-Budapesta cu un Porsche, așa că „și-o luat o Skodiță”

Țiriac a mărturisit că refuză să recunoască „treburi ca DNA, ANI, money” și că românii trăiesc „sub o teroare mai mare de cinci ori decât securitatea pe vremea ailaltă (din comunism, n.r.)”. „Un mare politician de la Bruxelles mi-a spus: băi, Țiriac, voi ați ajuns într-o situație în care dacă nu faceți nimic, nu puteți să greşiți. De frică ca nu cumva să vă ia cineva, mai bine nu faci nimic, care nu e corect. (…) Eu am o Constituție, am o lege, un minister al Justiției care îmi dă peste degete dacă fac ceva, dar numărul unu care trebuie respectat e acea prezumție de nevinovăție”, a continuat Ion Țiriac interviul pentru Digi24.

Ion Ţiriac a mai afirmat că ştie din surse sigure că România trebuie să aştepte de trei ori mai mult decât alte state, atunci când solicită finanţare de la Bruxelles, și că „dacă creștem numai din consum, nu prea e creștere. Probabil știe domnul Isărescu”.

Ion Țiriac: „Eu, între un hoț și un prost, prefer hoțul”

În martie 2017, după protestele față de modificarea Codului Penal care au strâns în stradă sute de mii de oameni în toată țara, Ion Țiriac a declarat, pentru Realitatea TV, manifestațiile de stradă din februarie i-au afectat planurile de afaceri. Miliardarul a spus că a curtat timp de șase luni  New York University (NYU) pentru a înființa la București, în parteneriat, o universitate particulară sub egida institituției de învățământ americane. Țiriac, care ar urma să investească 50 de milioane de euro în acest proiect, spune că a fost întrebat de americani „Ce se întâmplă cu stabilitatea la voi?” despre evenimentele din România. După șase luni, New York University și-a declinat interesul pentru a deschide o universitate cu Țiriac în România. Miliardarul se arată deranjat că evenimentele de stradă i-au dejucat planurile, însă nu renunță la proiect.

Citiți și: Filosofia șpăgii: Sorin Ovidiu Vîntu dezvăluie din închisoare adevărata miză a OUG 13

Citiți și: Bogații prosperă: 3.720 de români au averi de peste 50 de milioane de dolari, cu 13% mai mulți decât acum un an

Investitorul este de părere că România se concentrează prea mult pe problema corupției, care nu este doar un fenomen românesc: „Corupție există în toată lumea asta și la nivele de o mie de ori mai mari, nu la nivele de cârnat.”  Concentrându-se exclusiv pe problema corupției, România ratează proiectele de dezvoltare a infrastructurii. „Eu, între un hoț și un prost, prefer hoțul. După hoț mai rămâne ceva. După prost, nu mai rămâne nimic”, a mai spus Țiriac.

Principalul reproș pe care Țiriac îl aducea manifestanților, în martie 2017, era că nu aveau autorizație de la primărie. „Oamenii ăstia au autorizația să se unească așa și să mărșăluiască?!”, s-a întrebat retoric Ion Țiriac în cadrul emisiunii „Jocuri de putere”. „Oare nu sunt mânați de la sapte de cineva?”, a mai insinuat proprietarul Țiriac Holdings. Totodată, omul de afaceri a făcut o trimitere și la ilegalitatea manifestațiilor din Piața Universității de după 1990: „Nici ăia (cei din Piața Universității, n.r.) nu aveau voie să se adune, nici ăștia n-au voie să se adune fără aprobarea primarului”.

Citiți și: Banca Mondială: Sărăcia îi ajută pe politicienii populiști să ajungă la putere

Citiți și: Cine este cel mai bogat om din lume. Ion Țiriac, abia pe locul 1.867 în topul Forbes

De altfel, imediat după mineriada din 1990, guvernul Roman și fostul președinte Ion Iliescu i-au solicitat lui Ion Țiriac să repare imaginea României în ochii investitorilor străini. În 1996, Țiriac aducea în România grupul Metro în care a avut o deținere de 15% până în 2015. Omul de afaceri a fost, de-a lungul timpului, cu mai multe grupuri străine, printre care UniCredit (în banca UniCredit Țiriac), Daimler (importul de automobile) sau LBBW Immobilien (imobiliare). Singurul joint-venture în care Țiriac mai este activ rămâne societeta de asigurări Allianz Țiriac.

Citiți și: Fundația lui Soros își închide porțile în România. În 25 de ani, a finanțat proiecte de 160 de milioane de dolari

Citiți și: Opinie Radu Paraschivescu: De ce nu trebuie să faci nimic pentru țara ta

Citiți și: Dinu, Ţiriac Holdings: Corupţia a mai făcut un pas – nu ţi se cere direct, dar te caută „consultanţii”