Ion Sturza lansează un fond de investiții de 20 de milioane de euro pentru start-up-urile din IT

Andreea Neferu 19/06/2017 | 14:25 Ştiri
Ion Sturza lansează un fond de investiții de 20 de milioane de euro pentru start-up-urile din IT

Compania de investiții Fribourg Capital, controlată de omul de afaceri Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova, a lansat divizia Fribourg Digital, responsabilă cu gestionarea unui nou fond de investiții în valoare de 20 de milioane de euro, dedicat afacerilor IT aflate în stadiul de start-up.

Ținta investițiilor Fribourg Digital vor fi companiile aflate la început de drum, care au nevoie de susținere pentru a-și accelera activitatea, având deja un produs dezvoltat (aflat în stadiul MVP – Minimum Viable Product) sau care sunt în stadiul de seed (au deja capital inițial de dezvoltare), dar demonstrează că au atras utilizatori sau că există piață pentru produsele lor.

În funcție de nivelul de accelerare sau seed în care se află start-up-urile, Fribourg Digital va investi între 20.000 și 250.000 de euro într-o primă rundă de finanțare. Investițiile pot continua în runde consecutive în faza de “growth” (creștere – n.r.), dacă proiectele sunt validate de piață.

„Din observațiile noastre, majoritatea start-up-urilor eșuează nu din cauza ideii sau a produsului conceput, ci din cauză că nu reușesc să le transforme pe acestea într-o afacere viabilă. Fribourg Digital vine să completeze exact aceste lipsuri în mediul antreprenorial românesc. Astfel, mobilizând expertiza tehnică pe care noi o avem în companiile unde am investit, dar și ecosistemul investițional creat până în prezent, ne vom concentra pe ceea ce știm să facem mai bine: să oferim proiectelor selectate excelență operațională, un marketing potrivit și o strategie coerentă de exit. Fribourg Digital își dorește să fie un investitor strategic, nu doar financiar, cu implicare maximă în companiile pe care le finanțează. Acesta va fi diferențiatorul nostru în piața investițională”, a declarat Ion Sturza, managing partner la Fribourg Capital.

Companiile eligibile sunt firme care dezvoltă tehnologie sau alte produse cu o componentă importantă tehnologică, cu o echipă de fondatori ce dovedește excelență antreprenorială, abilități complementare (tehnice, de vânzare, de analiză), cu membri care împărtășesc valori similare.

„Printre verticalele cu oportunități mari de selecție datorită perspectivelor de dezvoltare geografică în următorii ani (fie locală, fie regională sau globală) se numără tehnologiile de tip block-chain, fintech, inteligența artificială, algoritmi pentru machine learning, software și soluții integrate cloud-based (SaaS, PaaS și DaaS)”, potrivit Fribourg Capital.

În ultimii ani, Fribourg Capital s-a implicat masiv în dezvoltarea comunității antreprenoriale din România, atât prin construirea de la zero a Liberty Technology Park de la Cluj, acesta ajungând în prezent la un grad de ocupare de 100%, dar și prin programul Spherik Accelerator, ajuns deja la a patra ediție.

 


FOTO: Mediafax

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.